fbpx

Tarta z młodą kapustą i łososiem wędzonym, czyli fit tarta idealna na wiosnę

by Kucharka w baletkach

Tarta z młodą kapustą i łososiem to tarta, którą bardzo polecam na sezon na młodą kapustę.

Tak jak kiedyś rzadko kiedy jadałam białą kapustę, to zawsze lubiłam młodą. Moja mama robiła ją w najprostszej postaci krojąc ją na ćwiartki, gotując i polewając masłem lub bułką tartą.

Taka wersja bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem. Czasem nawet pojawia się u mnie taka wersja ze zdrowszą kruszonką. Jednak, mam taką pod dostatkiem w domu rodzinnym podczas niedzielnych majowych obiadów.

Ja osobiście najczęściej młodą kapustę duszę w pomidorach. Czasem zdarza mi się jeść ją na surowo z sosem z awokado. Jednak, lubię też zrobić z niej pełnoprawne danie, a nie tylko dostawkę. I taka tarta z lososiem i kapustą idealnie się tutaj sprawdza.

Tarta z młodą kapustą i łososiem na obiad, przekąskę lub kolację

Tarta z młodą kapustą i łososiem podana z roszponką

Jak już wielokrotnie pisałam, do tart wytrawnych najczęściej używam ciasta na bazie twarogu. Choć to na bazie masła jest pyszne, bardziej pasuje mi do deserów. Z kolei to z twarogu nie smakuje jak coś twarogowego, ma delikatną maślaną nutkę i jest idealnie chrupiące.

Mam też wrażenie, że świetnie sprawdza się w połączeniu z ricottą. Ja właśnie do wypełnienia moich tart najczęściej używam ricotty zamiast śmietany. Zakochałam się w niej już przy pierwszych ricottą hotcakes, które zrobiłam dzięki Nigelli Lawson. I od tamtego czasu ricotta pojawia się u mnie regularnie.

Tutaj dodaje kremowość i lekkości nadzieniu z duszonej młodej kapusty, łososia wędzonego i koperku. Całość smakuje lekko, delikatnie, a do tego jest naprawdę sycąca i pyszna.

Tarta świetnie się trzyma, więc można ją zabierać na pikniki, na obiad do pracy czy jako przekąska. Świetnie smakuje podana z sosem koperkowym, ale już bez niego jest pyszna. Mam nadzieję, że będzie Ci towarzyszyć w czasie cudownego sezonu na młodą kapustę, który zawsze trwa za krótko.

Tarta z młodą kapustą i łososiem

Drukuj
Liczba porcji: 4 (tartownica o średnicy 28 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 400 kalorii 21 g białka, 29 g węglowodanów, 22 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 150 g twarogu zmielonego
  • 50 g masła
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g młodej kapusty
  • 100 g łososia wędzonego
  • 150 g sera ricotta
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Do podania:

  • sos koperkowy (gęsty jogurt zmieszany z posiekanym koperkiem, solą i pieprzem, ew. z dodatkiem majonezu)
  • roszponka lub inne ulubione sałaty

PRZYGOTOWANIE

Wskazówka: warto zacząć od podsmażenia kapusty z przygotowania nadzienia, a kiedy będzie stygła zabrać się za spód :) Spód:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy na jednolite ciasto.
  3. Ciastem wylepiamy dno i brzegi tartownicy lub tortownicy.
  4. Podpiekamy 15 minut w rozgrzanym piekarniku.

Nadzienie:

  1. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, kapustkę szatkujemy, a łososia kroimy na małe kawałki.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy 1-2 minuty, aż cebula się lekko zarumieni.
  3. Dorzucamy łososia, mieszamy ok. 1 minuty, aż lekko zmieni kolor, wrzucamy kapustę i dodajemy sos sojowy. Ogień zmniejszamy na średni i dusimy kilka minut mieszając, aż kapusta zmięknie.
  4. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, co jakiś czas mieszając, żeby lekko przestygła.
  5. Po tym czasie dodajemy ricottę, jajko, koperek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie, żeby dobrze rozprowadzić serek po całości bez pozostawienia grudek.
  6. Nadzieniem wypełniamy podpieczony spód i wkładamy z powrotem do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (aż się zetnie i lekko zarumieni).
  7. Wyjmuejmy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)

Tarta z młodą kapustą, łososiem i ricottą - kawałek na talerzy

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ola 28 kwietnia 2023 - 15:02

Ja również uwielbiam młodą kapustę, jest najlepsza. Jednak nigdy nie wpadłabym na pomysł z tartą. ;)

Odpowiedz
Adrianna 1 maja 2023 - 13:39

Wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa! Moja mama również robiła młodą kapustę w podobny sposób. Z chęcią spróbowałabym takiej tarty, szczególnie, że łososia również lubię.

Odpowiedz
Martyna 17 maja 2023 - 12:47

Przyznam, że nie robiłam tarty z kapustą. Jestem ciekawa jak by smakowało

Odpowiedz

Skomentuj

Close