Waniliowa owsianka z dynią i gruszką to kolejna jesienna propozycja, która z pewnością zmotywuje Was do wstania z łóżka rano (bo ten kapiący deszcz za oknem chyba działa wręcz odwrotnie…). Tym razem polecam lekko posłodzić owsiankę syropem klonowym. Nie dość, że cudownie komponuje się on z dynią i gruszką, to lekka nutka słodyczy w tym przypadku bardzo się przyda, bo gruszka bardzo słodka nie jest, a trzeba trochę rozruszać dynię ;) Waniliowa nutka też ma tutaj coś do powiedzenia, ale duet z syropem klonowym zapewnia cudowny efekt <3 I coś czuję, że owsianka z dynią to kolejny etap na dyniowym szlaku, przez który będziemy tutaj trochę iść… Trzeba korzystać z dyni póki jest :>
Waniliowa owsianka z dynią i gruszką
~ 5 łyżek płatków owsianych
~ 1/2 szklanki wrzątku
~ 1 szklanka mleka (może być roślinne ;))
~ 1 gruszka
~ 150 g pieczonej dyni
~ 1/2 laski wanilii
~ 1 łyżka syropu klonowego
Laskę wanilii rozcinamy i nożem wybieramy ziarenka. Wrzucamy do płatków w rondelku i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut (najlepiej zrobić to wieczorem, rano pójdzie szybciej ;>).
Do rondelka z płatkami dolewamy mleko. Dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę gruszkę oraz rozgniecioną dynię. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż zacznie się prawie gotować. Zdejmujemy z ognia i dodajemy syrop klonowy. Mieszamy i zajadamy. Smacznego :)
5 komentarzy
O tak, nie ma jak dynia!
Owsianka wygląda bosko :)
Chętnie widziałabym tutaj kakao i cynamon… albo przyprawę do piernika i jeszcze orzechy :D
Z gruszką i dynią? To musiało być boskie! Jakoś nie przywykłam do dyni na słodko :)
Owsianki mają olbrzymi potencjał… Twoja propozycja doskonale to ukazuje :)
taka owsianka musi być pyszniutka