Gulasz wieprzowy z dynią

Na taką iście jesienną pogodę, w ramach małego pocieszenia i nagrody po dzielnej walce z deszczem, zapraszam dzisiaj na kolejną przepyszną i sezonową potrawę z dynią. Dzisiaj już mam dla Was danie w wersji mięsnej (spokojnie – dla wegetarian też się co nieco szykuje na dniach ;)), a dokładnie gulasz wieprzowy z dynią. Robi się go bardzo szybko, bo polędwiczka ma to do siebie, że poza tym, że jest bardzo soczysta, to bardzo szybko robi się miękka, więc zrobicie go ekspresowo :> A w połączeniu z lekko słodką dynią i delikatną cukinią całość smakuje cudownie! Bardzo fajną nutkę nadaje tutaj też wędzona papryka, więc rezygnujcie z niej tylko w ostateczności, bo to bardzo aromatyczna przyprawa, który nadaje daniom niepowtarzalny charakter i gwarantuję, że będzie Wam pięknie służyć ;) A więc zapraszam na przepyszny gulasz wieprzowy i dynią :)

Gulasz wieprzowy z dynią

~ 1 cebula
~ 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)
~ 400 g dyni
~ 1 mała cukinia (ok. 200 g)
~ 2 pomidory
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy

Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na oliwie. Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Wrzucamy po 2-3 minutach na patelnię z cebulą i zmniejszamy ogień na średni. Smażymy kilka minut, a następnie dorzucamy pokrojoną w ćwiartki cukinię oraz drobniutko posiekane pomidory. Smażymy 2-3 minuty i dorzucamy dynię pokrojoną w kostkę. Mieszamy i całość podlewamy ok. 1/4 szklanki wody, a następnie dodajemy przecier i dokładnie mieszamy. Dusimy na średnim ogniu, aż dynia zrobi się miękka. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody lub dodajemy więcej przecieru. Solimy i pieprzymy na koniec i podajemy z ugotowaną kaszą. Smacznego :)

Drukuj



1 thought on “Gulasz wieprzowy z dynią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *