fbpx

Spaghetti z sosem dyniowym i mozzarellą, czyli łatwy wegetariański makaron z sosem z pieczonych warzyw

by Kucharka w baletkach

Spaghetti z sosem dyniowym i mozzarellą to prosty i przepyszny przepis, do którego wracam regularnie.

Choć lubię kombinować w kuchni, lubię czasem prostotę. A właśnie prostota najbardziej kojarzy mi się z comfort food. A że ostatnio nitkowate makarony, które mogę zawijać na widelec w piękne gniazdka to mój faworyt, kiedy chce się trochę rozpieścić, to sosy do makaronów to u mnie minimum składników, a maksimum smaku.

Podobny łatwy i małoskładnikowy sos do makaronu, który jest na blogu to sos z pieczonej papryki i masła orzechowego. Inny równie pyszny to sos z papryki i orzechów nerkowca. Obydwa uwielbiam i polecam każdemu kto kocha makarony i znudziło mu się spaghetti bolognese lub carbonara. Jednak, tym razem miałam ochotę na ciągnący się ser mozzarella i dynię, więc powstało coś równie pysznego i nie skomplikowanego.

Spaghetti z sosem dyniowym i mozzarellą to idealny wegetariański obiad na szybko

Spaghetti z sosem dyniowym i mozzarellą to idealny wegetariański obiad na szybko

Takie spaghetti z sosem z dyni i papryki pieczonej super nada się na szybki, zdrowy i sycący obiad albo kolacja. Smakuje równie dobrze po odgrzaniu, więc spokojnie można zrobić większą porcję i zajadać nawet dwa dni pod rząd.

Taki wege makaron powinien też posmakować dzieciom. Wiadomo, że są to dość ciężcy i bardzo szczerzy krytycy, ale myślę, że takie szybkie spaghetti będzie im smakować. Sam sos jest delikatny, słodycz dyni jest zbalansowana przez pieczoną paprykę, a dodatek sera zapewnia odpowiednią delikatność całości.

Ja ten wegetariański makaron robiłam już wielokrotnie i wszedł na stałe do mojego menu comfort food. Mi najbardziej smakuje właśnie z makaronem typu spaghetti. Jednak, jeśli wolisz penne lub świderki, też będą tutaj dobrze pasować. Zapraszam na spaghetti z sosem dyniowym i mozzarellą :)

Spaghetti z sosem dyniowym i mozzarellą

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 500 kalorii 25B, 67W, 15T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 150 g makaronu spaghetti (lub innego ulubionego)

Sos dyniowy:

  • 1 czerwona papryka
  • 200 g surowej dyni hokkaido
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • ew. 1-2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 100 g mozzarelli startej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • starty parmezan do podania

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
  2. Pozostawiamy ok. 3/4 szklanki wody z gotowania.

Sos dyniowy:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Paprykę kroimy w grube plastry (jedną na ok. 8) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Dynię kroimy na mniejsze części i układamy obok papryki.  Pieczemy ok. 20 minut, aż skóra papryki lekko sczernieje, a dynia zmięknie.
  3. Paprykę wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na minutkę. Następnie wyjmujemy i zdejmujemy skórę.
  4. Paprykę, dynię i ew. troszkę passaty umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na jednolity sos.
  5. Sos umieszczamy na patelni i lekko rozgrzewamy. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
  6. Wrzucamy makaron, ser i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, aż ser się roztopi.
  7. Wykładamy porcje na talerze. Przed podaniem warto posypać parmezanem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close