Spaghetti z sosem dyniowym i mozzarellą to prosty i przepyszny przepis, do którego wracam regularnie.
Choć lubię kombinować w kuchni, lubię czasem prostotę. A właśnie prostota najbardziej kojarzy mi się z comfort food. A że ostatnio nitkowate makarony, które mogę zawijać na widelec w piękne gniazdka to mój faworyt, kiedy chce się trochę rozpieścić, to sosy do makaronów to u mnie minimum składników, a maksimum smaku.
Podobny łatwy i małoskładnikowy sos do makaronu, który jest na blogu to sos z pieczonej papryki i masła orzechowego. Inny równie pyszny to sos z papryki i orzechów nerkowca. Obydwa uwielbiam i polecam każdemu kto kocha makarony i znudziło mu się spaghetti bolognese lub carbonara. Jednak, tym razem miałam ochotę na ciągnący się ser mozzarella i dynię, więc powstało coś równie pysznego i nie skomplikowanego.
Spaghetti z sosem dyniowym i mozzarellą to idealny wegetariański obiad na szybko
Takie spaghetti z sosem z dyni i papryki pieczonej super nada się na szybki, zdrowy i sycący obiad albo kolacja. Smakuje równie dobrze po odgrzaniu, więc spokojnie można zrobić większą porcję i zajadać nawet dwa dni pod rząd.
Taki wege makaron powinien też posmakować dzieciom. Wiadomo, że są to dość ciężcy i bardzo szczerzy krytycy, ale myślę, że takie szybkie spaghetti będzie im smakować. Sam sos jest delikatny, słodycz dyni jest zbalansowana przez pieczoną paprykę, a dodatek sera zapewnia odpowiednią delikatność całości.
Ja ten wegetariański makaron robiłam już wielokrotnie i wszedł na stałe do mojego menu comfort food. Mi najbardziej smakuje właśnie z makaronem typu spaghetti. Jednak, jeśli wolisz penne lub świderki, też będą tutaj dobrze pasować. Zapraszam na spaghetti z sosem dyniowym i mozzarellą :)
SKŁADNIKI
- 150 g makaronu spaghetti (lub innego ulubionego)
Sos dyniowy:
- 1 czerwona papryka
- 200 g surowej dyni hokkaido
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- ew. 1-2 łyżki passaty pomidorowej
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 100 g mozzarelli startej
- garść posiekanej natki pietruszki
- starty parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE
- Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
- Pozostawiamy ok. 3/4 szklanki wody z gotowania.
Sos dyniowy:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Paprykę kroimy w grube plastry (jedną na ok. 8) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Dynię kroimy na mniejsze części i układamy obok papryki. Pieczemy ok. 20 minut, aż skóra papryki lekko sczernieje, a dynia zmięknie.
- Paprykę wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na minutkę. Następnie wyjmujemy i zdejmujemy skórę.
- Paprykę, dynię i ew. troszkę passaty umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na jednolity sos.
- Sos umieszczamy na patelni i lekko rozgrzewamy. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
- Wrzucamy makaron, ser i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, aż ser się roztopi.
- Wykładamy porcje na talerze. Przed podaniem warto posypać parmezanem. Smacznego :)
1 komentarz
Bardzo kusi a czas dyniowy już zaczęty , dynia do wszystkiego , na śniadanie do owsianki, muffinki z dyni i jabłka do kawki , na obiad ten sosik z makaronem a na kolację bułeczka z pastą z dyni, papryki, batata i marchewki. Dynia teraz rządzi 😆👍❤️😘