fbpx

Babka z zajączkiem

by Kucharka w baletkach

Już wszystko przygotowane czy jeszcze czarujecie w kuchni? :> Ja właśnie zalałam z mamą ostatnie galaretki i temat kulinarny w świątecznych przygotowaniach mamy zamknięty. W tym roku zrobiłam dwie nowości, a dzisiaj jeszcze chciałabym podzielić się z Wami tą słodką i niezwykle uroczą, która już na pierwszy rzut oka krzyczy Wielkanoc – babka z zajączkiem. Pomysł zaczerpnęłam z Moich Wypieków i kolejny raz mnie nie zawiodły, a ciasto jest takie piękne i pyszne, że nie mogę się oprzeć, żeby nie wstawić go tutaj. Przed robieniem trochę bałam się, że może coś pójść nie tak, ale tylko z wyglądu jest niebezpieczne, a przygotowanie to po prostu upieczenie 2 babek i pobawienie się foremkami do wykrawania (jeżeli takową macie, u mnie wycięty z papieru zajączek musiał starczyć i wyszło lepiej niż się spodziewałam po moim braku zdolności manualnych :D). Bardzo oryginalna i świetna babka z zajączkiem, który pokochają dzieci, a dorośli też się zachwycą :) 
A że to już ostatni wpis przed świętami, życzę Wam wszystkim spokojnych, wesołych świąt w gronie rodzinnym pełnych miłości i uśmiechu. I oczywiście mokrego dyngusa :) 

Babka z zajączkiem

(keksówka 30×11 cm)

Ciasto kakaowe:
~ 200 g masła lub margaryny
~ 200 g cukru
~ 4 jajka
~ 250 g mąki
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 2 duże łyżki kakao
~ 4-5 łyżek mleka

Masło lub margarynę ucieramy chwilkę z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie wbijamy po kolei jajka pojedynczo cały czas miksując. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, a następnie dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. Następnie nakłuwamy patyczkiem i jeżeli wyjmiemy suchy, wyjmujemy babkę, a jeżeli nie to trzymamy dodatkowe 10 minut około. Wyjmujemy i studzimy.
Następnie kroimy na grube kromki i foremką do wykrawania (lub zręcznie posługując się nożem jak ja :D) wycinamy zajączki w każdej i odkładamy je na bok.

Ciasto jasne:
~ 200 g masła lub margaryny
~ 200 g cukru
~ 4 jajka
~ 250 g mąki pszennej
~ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 4-5 łyżek mleka

Babkę przygotowujemy tak samo jak ciemną, zamiast kakao używamy oczywiście mąki ziemniaczanej. Następnie wlewamy małą ilość na spód wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ok. 0,5 cm). Układamy ciasno zajączki po środku i zalewamy resztą jasnego ciasta, żeby przykryło zajączki. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach, sprawdzamy patyczkiem i ewentualnie trzymamy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Lukrujemy pięknie i voila. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervisha 26 marca 2016 - 17:20

U mnie już prawie wszystko gotowe – jeszcze piecze się sernik :) Twoja babka jest wspaniała – taka urocza :) Dziękuję za życzenia – ja Tobie życzę wszystkiego co dobre, spokojnych i radosnych Świąt w gronie najbliższych ;)

Odpowiedz
Jud 26 marca 2016 - 18:24

Już przygotowane :) jeszcze jutro sałatka i koniec ;) bardzo fajny pomysł na babkę :)

Odpowiedz
Ania S 26 marca 2016 - 18:29

U mnie z kulinarnych rzeczy już koniec przygotowań, a przed chwilą robiliśmy rodzinnie sałatkę :) Babkę też piekłam, ale zwykłą jogurtową :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close