fbpx

Muffinki otrębowe z fetą i papryką bez mąki

by Kucharka w baletkach

Wiecie, że dzisiaj Światowy Dzień Muffina? Mi o tym przypomniał pan w radiu w porannym programie i dobrze wyszło, bo wcześniej w ogóle nie słyszałam o tym dniu! A w taką datą nie może na blogu pojawić się nic innego jak właśnie propozycja na muffinki – muffinki otrębowe z fetą i papryką bez mąki. Po świętach pewnie większość ma trochę po uszy słodkości więc mam rozwiązanie idealne w postaci wytrawnych muffinek idealnych na przekąskę czy kolację. Tak szczerze to ja nawet wolę wersje na słono, nie jestem wielkim łasuchem, a takie z dodatkiem jakiegoś sera i warzyw naprawdę smakują świetnie! Dzisiaj mam dla Was propozycję na bardzo zdrowe muffinki bez mąki, z otrębów z dodatkiem papryki i fety. Jeżeli tej ostatniej dwójki jeszcze nie znacie, to czas najwyższy. Takie muffinki na mały świąteczny powrót do normy będą idealne :D Zapraszam do świętowania :)

Muffinki otrębowe z fetą i papryką bez mąki

(8 sztuk)

~ 8 łyżek otrąb owsianych
~ 4 jajka
~ 2 średnie czerwone papryki
~ 200 g fety
~ sól, pieprz

Jajka rozkłócamy w miseczce. Dodajemy otręby, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Dodajemy papryki pokrojone w kosteczkę i 3/4 pokrojonej w kostkę fety. Solimy i pieprzymy. Mieszamy dokładnie. Napełniamy foremki do muffinek (polecam silikonowe!). Na wierzchu rozkładamy resztę pokrojonej w kostkę fety. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy i jemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ania S 30 marca 2016 - 19:00

Nigdy nie jadłam nie słodkich muffinek, ale te wydają się bardzo smaczne :)

Odpowiedz
Ervisha 2 kwietnia 2016 - 09:54

Światowy dzieć Muffina, pizzy, kanapki, czekolady… tyle tych Świąt że gdyby te dni były wolne to nikt by nie pracował :P A muffinki apetyczne chociaż feta jest dla mnie za słona :P

Odpowiedz
VEGANation 3 kwietnia 2016 - 10:56

Ciekawie i słono :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close