Muffinki otrębowe z fetą i papryką bez mąki

Wiecie, że dzisiaj Światowy Dzień Muffina? Mi o tym przypomniał pan w radiu w porannym programie i dobrze wyszło, bo wcześniej w ogóle nie słyszałam o tym dniu! A w taką datą nie może na blogu pojawić się nic innego jak właśnie propozycja na muffinki – muffinki otrębowe z fetą i papryką bez mąki. Po świętach pewnie większość ma trochę po uszy słodkości więc mam rozwiązanie idealne w postaci wytrawnych muffinek idealnych na przekąskę czy kolację. Tak szczerze to ja nawet wolę wersje na słono, nie jestem wielkim łasuchem, a takie z dodatkiem jakiegoś sera i warzyw naprawdę smakują świetnie! Dzisiaj mam dla Was propozycję na bardzo zdrowe muffinki bez mąki, z otrębów z dodatkiem papryki i fety. Jeżeli tej ostatniej dwójki jeszcze nie znacie, to czas najwyższy. Takie muffinki na mały świąteczny powrót do normy będą idealne :D Zapraszam do świętowania :)

Muffinki otrębowe z fetą i papryką bez mąki

(8 sztuk)

~ 8 łyżek otrąb owsianych
~ 4 jajka
~ 2 średnie czerwone papryki
~ 200 g fety
~ sól, pieprz

Jajka rozkłócamy w miseczce. Dodajemy otręby, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Dodajemy papryki pokrojone w kosteczkę i 3/4 pokrojonej w kostkę fety. Solimy i pieprzymy. Mieszamy dokładnie. Napełniamy foremki do muffinek (polecam silikonowe!). Na wierzchu rozkładamy resztę pokrojonej w kostkę fety. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy i jemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Muffinki otrębowe z fetą i papryką bez mąki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *