Pasztet brokułowy z fetą

Wielkanoc już za rogiem, więc zapewne macie już całe menu skompletowane i może już w części przygotowane (u mnie właśnie pierwsza część babki się piecze ;>). Ale jeśli jeszcze nie wybraliście pasztetu warzywnego i sumie nie wiecie czy go zrobić czy nie, to mam dla Was propozycję na bardzo łatwy, smaczny i lekki pasztet, który idealnie wpasuje się w mięsno-jajkowe klimaty wielkanocne – pasztet brokułowy z fetą. Idealnie komponuje się z jajkami, jest pełen zdrowia i pięknie prezentuje się na stole. A na Wielkanoc odrobina więcej zieleni na stole będzie prezentowała się bajecznie. Zapraszam na cudowny pasztet brokułowy z fetą :)

Pasztet brokułowy z fetą

~ 1 brokuł (ok. 400 g różyczek)
~ 200 g fety
~ 50 g płatków owsianych
~ 1 łyżka oleju
~ 2 jajka
~ 1-2 ząbki czosnku
~ sól, pieprz

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut.

Brokuła gotujemy ok. 7 minut. Odcedzamy i lekko studzimy.

Na oleju podsmażamy posiekane drobniutko ząbki czosnku. Wyłączamy ogień. Dodajemy brokuły i mieszamy. Następnie wrzucamy płatki owsiane jajka i 3/4 pokrojonej w kostkę fety. Mieszamy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy resztę fety pokrojonej w kostkę i delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki i całość pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego :)

Drukuj


2 thoughts on “Pasztet brokułowy z fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *