fbpx

Pasztet brokułowy z fetą

by Kucharka w baletkach

Pasztet brokułowy z fetą to bardzo łatwy i smaczny wegetariański pasztet. Świetnie nadaje się na kanapki. Jednak, ja też lubię go jeść po prostu bez niczego jako przekąskę. Lub może bardziej jako zapiekankę, bo w odpowiedniej ilości, potrafi naprawdę nasycić.

Pierwszy raz zrobiłam go przed Wielkanocą. U mnie w domu nigdy nie było tradycji robienia pasztetów na święta. Starałam się ją wprowadzić przygotowując pasztet z indyka. Jednak, stosunkowo szybko zaczęłam ograniczać mięso i bardziej skłaniać się ku pasztetom roślinnym. Pasztet z kaszy jaglanej i orzechów był dla mnie przełomowy i bardzo przekonał mnie do pasztetów roślinnych. Potem już poleciało – pasztet z soczewicy, pasztet z kalafiora czy pasztet z selera na stałe trafiły do mojego repertuaru.

Pasztet brokułowy z fetą jest bardzo wiosenny

Miałam jednak ochotę na coś nowego we wiosennym klimacie. I padło na piękne zielone brokuły. Postanowiłam je połączyć z fetą. Myślę, że to dość znane połączenie, więc nie muszę nikogo przekonywać o jego cudowności ;)

Sam pasztet z brokułów jest naprawdę delikatny, ale nie mdły dzięki dodatkowi fety. Dodatkowo, świetnie pasuje do jajek, co dość istotne podczas Wielkanocy. Co więcej, prezentuje się bardzo wiosennie i wdzięcznie na stole. Świetnie nada się na wielkanocne śniadanie, ale również na co dzień. Zapraszam :)

Pasztet brokułowy z fetą

Drukuj
Liczba porcji: 10 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 109 kalorii 6b, 6w, 7t, 1,5bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 brokuł (ok. 400 g różyczek)
  • 200 g sera feta
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut.
  2. Brokuł gotujemy ok. 7 minut. Odcedzamy i lekko studzimy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  4. Na oleju podsmażamy posiekane drobniutko ząbki czosnku. Wyłączamy ogień. Dodajemy brokuły i mieszamy. Następnie wrzucamy płatki owsiane, jajka i 3/4 pokrojonej w kostkę fety.
  5. Mieszamy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Wrzucamy resztę fety pokrojonej w kostkę i delikatnie mieszamy.
  7. Przekładamy do keksówki i całość pieczemy ok. 45 minut w rozgrzanym piekarniku. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego :)

coś na dokładkę?

10 komentarzy

Ervisha 25 marca 2016 - 18:08

Brokuły – jak najbardziej ;)

Odpowiedz
Ania S 25 marca 2016 - 19:52

Nie przepadam za fetą, ale w tej postaci chyba bym polubiła :P Pasztet wygląda przepysznie :) Też będę robić wege pasztet, ale jeszcze nie wiem jaki…

Odpowiedz
Kasia 21 maja 2021 - 19:25

Jaka wielość keksówki?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 22 maja 2021 - 18:40

22×11 cm :) I dziękuję za to pytanie, bo musialam zapomnieć dopisać ;)

Odpowiedz
Joanna 27 października 2021 - 06:58

Czy płatki owsiane odsączamy z wody czy całość wrzucamy? :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 27 października 2021 - 08:32

Odsączamy :)

Odpowiedz
Ania 3 marca 2023 - 07:46

A czy zamiast fety twaróg się nada? Chce zrobić maluchom 1,5 roku i 4 latka

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 3 marca 2023 - 15:51

Pasztet wyjdzie, ale może być mniej smaczny. Warto wtedy dodać jakieś dodatkowe przyprawy jak zioła np. oregano albo tymianek :)

Odpowiedz
Ola 2 kwietnia 2024 - 11:31

Zrobiłam na swieta i bardzo mnie zachwycił, robiłam według opisu tylko białka ubilam na pianę i dodałam na końcu. Wyszedł cudowny w smaku , delikatny nie za twardy , wprowadzam go na stałe , dziekuje i będę testować inne także 😆❤️

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 14 kwietnia 2024 - 18:58

Ale super, że skorzystałaś <3 Cieszę się, że tak zasmakował i zachęcił do dalszych eksperymentów, czekam na kolejne recenzje :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close