Pasztet brokułowy z fetą to bardzo łatwy i smaczny wegetariański pasztet. Świetnie nadaje się na kanapki. Jednak, ja też lubię go jeść po prostu bez niczego jako przekąskę. Lub może bardziej jako zapiekankę, bo w odpowiedniej ilości, potrafi naprawdę nasycić.
Pierwszy raz zrobiłam go przed Wielkanocą. U mnie w domu nigdy nie było tradycji robienia pasztetów na święta. Starałam się ją wprowadzić przygotowując pasztet z indyka. Jednak, stosunkowo szybko zaczęłam ograniczać mięso i bardziej skłaniać się ku pasztetom roślinnym. Pasztet z kaszy jaglanej i orzechów był dla mnie przełomowy i bardzo przekonał mnie do pasztetów roślinnych. Potem już poleciało – pasztet z soczewicy, pasztet z kalafiora czy pasztet z selera na stałe trafiły do mojego repertuaru.
Pasztet brokułowy z fetą jest bardzo wiosenny
Miałam jednak ochotę na coś nowego we wiosennym klimacie. I padło na piękne zielone brokuły. Postanowiłam je połączyć z fetą. Myślę, że to dość znane połączenie, więc nie muszę nikogo przekonywać o jego cudowności ;)
Sam pasztet z brokułów jest naprawdę delikatny, ale nie mdły dzięki dodatkowi fety. Dodatkowo, świetnie pasuje do jajek, co dość istotne podczas Wielkanocy. Co więcej, prezentuje się bardzo wiosennie i wdzięcznie na stole. Świetnie nada się na wielkanocne śniadanie, ale również na co dzień. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 1 brokuł (ok. 400 g różyczek)
- 200 g sera feta
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut.
- Brokuł gotujemy ok. 7 minut. Odcedzamy i lekko studzimy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Na oleju podsmażamy posiekane drobniutko ząbki czosnku. Wyłączamy ogień. Dodajemy brokuły i mieszamy. Następnie wrzucamy płatki owsiane, jajka i 3/4 pokrojonej w kostkę fety.
- Mieszamy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wrzucamy resztę fety pokrojonej w kostkę i delikatnie mieszamy.
- Przekładamy do keksówki i całość pieczemy ok. 45 minut w rozgrzanym piekarniku. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego :)
10 komentarzy
Brokuły – jak najbardziej ;)
Nie przepadam za fetą, ale w tej postaci chyba bym polubiła :P Pasztet wygląda przepysznie :) Też będę robić wege pasztet, ale jeszcze nie wiem jaki…
Jaka wielość keksówki?
22×11 cm :) I dziękuję za to pytanie, bo musialam zapomnieć dopisać ;)
Czy płatki owsiane odsączamy z wody czy całość wrzucamy? :)
Odsączamy :)
A czy zamiast fety twaróg się nada? Chce zrobić maluchom 1,5 roku i 4 latka
Pasztet wyjdzie, ale może być mniej smaczny. Warto wtedy dodać jakieś dodatkowe przyprawy jak zioła np. oregano albo tymianek :)
Zrobiłam na swieta i bardzo mnie zachwycił, robiłam według opisu tylko białka ubilam na pianę i dodałam na końcu. Wyszedł cudowny w smaku , delikatny nie za twardy , wprowadzam go na stałe , dziekuje i będę testować inne także 😆❤️
Ale super, że skorzystałaś <3 Cieszę się, że tak zasmakował i zachęcił do dalszych eksperymentów, czekam na kolejne recenzje :D