Burgery z dynią i tuńczykiem to propozycja na mały odpoczynek od świątecznej bieganiny i okazja na wykorzystanie ostatnich podrygów dyni (jeszcze w tym tygodniu udało mi się upolować piękną sztukę <3). To już moja przedostatnia w tym roku propozycja, ale myślę, że i tak zadyniowałam trochę bloga i przy okazji w końcu ją polubiłam :D Burgery z dynią i tuńczykiem, których bazą jest kasza jaglana, są bardzo delikatne, a robi się je bardzo łatwo i przyjemnie. Trochę nie byłam pewna połączenia tuńczyka i dyni, ale okazało się udane, a całe kotleciki bardzo smaczne. A jak to przy burgerach – wystarczy wszystko włożyć do miski, zmiksować, polepić, do piekarnika i voila. Na taki piątek, kiedy już nic się nie chce nadadzą się idealnie. Zapraszam na pyszne burgery z dynią i tuńczykiem :)
Burgery z dynią i tuńczykiem
(6-8 sztuk)
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 300 g dyni surowej (lub ok. 250 g puree)
~ 1 puszka tuńczyka (ok. 120 g po odsączeniu)
~ 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
~ solidna szczypta pieprzu
~ ew. szczypta suszonej szałwii
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu trzymając 2 minutki dłużej na ogniu. Odstawiamy i studzimy.
Dynię kroimy na mniejsze części i pieczemy w 190 stopniach do miękkości – ok. 35-40 minut. Studzimy.
Dynię, kaszę i tuńczyka umieszczamy w misce i blendujemy razem na jednolitą masę. Doprawiamy przyprawą warzywną, pieprzem i suszoną szałwią. Mieszamy, a następnie wilgotnymi dłońmi formujemy burgery i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut (kasza jaglana musi się w sobie „zebrać”) i podajemy. Smacznego :)
PS: Super pasuje w bułce albo z surówką z buraków :>