fbpx

Zdrowe krokiety z pieczarkami

by Kucharka w baletkach

Dookoła tak już wszędzie świątecznie, że aż nie sposób nie myśleć o nich w kółko. I kocham święta same w sobie, ale uwielbiam też ten czas przed – wszyscy są dla siebie bardziej serdeczni, że aż mróz i wiatr pomieszany z deszczem wpadający prosto w oczy aż tak nie męczy… A w kwestii jedzenia to w tym roku też mam kilka nowości w tym roku, którymi się już zaraz podzielę :> Ale tymczasem potrawa trochę wigilijna trochę nie –  nie jest w kanonie najpopularniejszych potraw na święta, ale u mnie w rodzinie pojawia się właściwie zawsze. I dotychczas kojarzyło mi się z potrawą bardzo ciężką i tłustą, więc przyrządziłam wersję bardziej dietetyczną – zapraszam na przepyszne zdrowe krokiety z pieczarkami. U mnie czasem też zamiast nadzienia z pieczarek pojawia się bardziej tradycyjne z kapustą, którego używamy do pasztecików (niestety bez suszonych grzybów – nie jada się u mnie :<). Ale warto pokusić się o obydwie wersje, bo są równie pyszne :> A dietetyczny trik polega po prostu na użyciu bardziej zdrowej mąki i panierki oraz usmażeniu na lekko natłuszczonej patelni, a nie wypełnionej olejem po brzegi. A mi zdrowe krokiety z pieczarkami nawet bardziej smakują niż te tradycyjne :> Zapraszam :)

Zdrowe krokiety z pieczarkami

Naleśniki:
200 g mąki pełnoziarnistej
~ 2 jajka
~ 1 szklanka mleka
~ 1  szklanka wody

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i energicznie łączymy trzepaczką. Odstawiamy na 10 minut i smażymy 10 cienkich naleśników.

Nadzienie:
~ 1 kg pieczarek
~ 125 g sera żółtego
~ 1 cebula
~ sól, pieprz

Pieczarki ścieramy na tarce i odciskamy dokładnie wodę.

Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na natłuszczonej patelni. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do miękkości pieczarek. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia (ok. 30 minut). Następnie ścieramy ser i mieszamy z pieczarkami. Dzielimy na 10 naleśników i zawijamy w ruloniki a la burrito.

~ 1-2 jajka
~ mąka pełnoziarnista/otręby owsiane lub pszenne/ bułka tarta z mąki pełnoziarnistej (ok. 150 g) (moim zdaniem najlepiej otręby się sprawdzają ;))
~ olej do natłuszczania patelni

Rozbite jajko lub jajka mieszamy dokładnie widelcem i maczamy w nim naleśniki. Następnie obtaczamy w mące/otrębach (u mnie dość cienka warstwa wyszła ;)) i wrzucamy na natłuszczoną patelnię. Smażymy z każdej strony, aż staną się fajnie chrupiące. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Yana 6 grudnia 2017 - 19:30

Hmmmm namówiłaś mnie! Biorę w ciemno :D
Buziaki;*

Odpowiedz
Ania 6 grudnia 2017 - 20:01

Nawet nigdy nie pomyślałam, by w krokietach podmienić mąkę na zdrowsza ;) Przed świętami jeszcze wypróbuje :)

Odpowiedz
Ervisha 6 grudnia 2017 - 20:52

Zarówno klimat przed Świętami jak i w trakcie jest cudowny… szkoda, że Święta tak szybko mijają :(
A krokiety? Z pewnością pyszne ’:)

Odpowiedz
Domowe Potrawy 7 grudnia 2017 - 15:13

Fajnie ci wyszły, takie apetyczne :-) Na pewno takie krokiety są zdrowsze od tych klasycznych na zwykłej mące.

Odpowiedz
Natalia 7 grudnia 2017 - 16:00

U mnie na święta nie jada się krokietów czy pasztecików :D Ale narobiłas mi smaka i chyba zrobię!

Odpowiedz

Skomentuj

Close