Crumble z jabłkami, czy też bardziej po polsku kruszonka z jabłkami, to deser, którym ratuję się, kiedy nie mam zbytnio czasu na upieczenie ciasta, a rodzina domaga się czegoś słodkiego do niedzielnej kawy. I czasem nawet tak trochę specjalnie nie piekę nic innego, bo crumble z jabłkami to mój ulubiony deser. Dużo owoców, cudowny aromat cynamonu (i do tego roznoszący się po całym domu!) i chrupiąca kruszonka na wierzchu – i to wszystko podane z lodami waniliowymi albo w wersji fit z jogurtem naturalnym. Ja uwielbiam crumble w każdej wersji i to chyba deser, który w sezonie jesiennym przygotowuję najczęściej. Więc jeśli nie macie czasu, pomysłu albo chęci na długie stanie w kuchni, to polecam Wam z całego serca taki deser na weekend. Crumble z jabłkami na pewno podbije Wasze serca :-)
~ 1/2 kg jabłek (już obranych)
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 100 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
~ 50 g masła lub margaryny
~ 3 łyżki cukru brązowego
Masło łączymy z mąką tworząc ciasto jak na zacierki. Dodajemy cukier i mieszamy szybko do połączenia (nie przejmujcie się grudkami, one mają tam być ;)).
Jabłka kroimy w plasterki lub małe kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy równomiernie cynamonem i wysypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut. Następnie dzielimy na porcje i podajemy z lodami, bitą śmietaną lub w wersji fit z jogurtem. Smacznego!
2 komentarze
pyszna klasyka mniam :)
Cudowny deser :) Kwintesencja jesieni :)