Pizza z dynią i parmezanem

Przyznam szczerze, że niestety na pizzę z dynią nie wpadłam sama, tylko zainspirowała mnie moja ulubiona pizzeria w Warszawie, która właśnie takie cuda sezonowe włączyła do oferty. A ja zamiast pójść do lokalu, poszłam do kuchni i stworzyłam cudowną, zdrową i przepyszną pizzę z dynią i parmezanem, która powinna zagościć i u Was jak najszybciej :> Zamiast tradycyjnego spodu mamy tutaj łatwiejszy i szybszą opcję, bo nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie, tylko spokojnie miksujemy sobie ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę i jajko. A wierzch to już poezja. Pizza z dynią i parmezanem idealnie nada się na każdą porę dnia – nie jest taka ciężka jak tradycyjna, a połączenie dyni, pietruszki, parmezanu i mozzarelli nie może nie być sukcesem. Zapraszam :)

Pizza z dynią i parmezanem (jaglana)

(1 duża lub 2 jak na zdjęciu)
Spód:
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 50 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
~ 1 jajko
~ spora szczypta soli

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy Następnie miksujemy z jajkiem, mąką i solą na gładką masę. Łyżką rozsmarowujemy na cienki spód na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 10 minut w 200 stopniach.

Sos dyniowy
~ 1 mała cebula
~ 1 mały ząbek czosnku
~ 1 pomidor
~ 200 g dyni (lub ok. 150 g puree z dyni)
~ 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
~ 0,5 łyżeczki oregano
~ sól, pieprz
~ oliwa

Dynię pieczemy w 200 stopniach ok. 40 minut (aż będzie miękka). Studzimy.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodajemy pokrojonego drobniutko pomidora i przecier. Smażymy kilka minut, aż pomidor zmięknie. Dodajemy puree z dyni i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Miksujemy blenderem na gładki sos. Smarujemy podpieczony spód.

Wierzch:
~ 1/2 kulki mozzarelli (ok. 50-60 g)
~ 200 g dyni (lub 150 g upieczonej już dyni)
~ 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (lub świeżej ;))
~ 4-5 łyżek startego parmezanu (ok. 40-50 g)

Dynię pieczemy i kroimy w plastry. Na wierzchu pizzy wykładamy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Wykładamy plastry dyni. Posypujemy pietruszką. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Wysypujemy starty parmezan (możemy trochę zostawić, żeby posypać pizze już po upieczeniu ;)) i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i kroimy na kawałki. Smacznego 🙂

Drukuj



3 thoughts on “Pizza z dynią i parmezanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *