fbpx

Sałatka z dynią i fetą

by Kucharka w baletkach

Dressing kiedyś wydawał mi się to nieodłącznym elementem sałatki. Dopiero moja przyjaciółka pokazała mi, że pewne połączenie nie potrzebują już dressingów. Dodatkowo, bez nich sałatka wydaje się czasem bardziej świeża i lekko chrupiąca.

I właśnie sałatka z dynią i fetą idealnie obchodzi się bez żadnych dodatkowych dressingów.

Lekka słodycz dyni, orzechowy posmak rukoli i wyrazista, lekko cierpka feta i delikatne awokado tworzą niezwykły kwartet, którego trzeba spróbować. Bardzo prosto, a tak smacznie i zdrowo :)

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość przepisów z dynią,. W zanadrzu mam jeszcze parę… Dodatkowo, dzisiaj kupiłam kolejną sztukę ;) Ale po prostu trzeba korzystać z sezonu i tyle. A oprócz tradycyjnych dyniowych dań, taka lekka sałatka z dynią i fetą na pewno powinna zagościć w Waszym jesiennym menu :)

Sałatka z dynią i fetą

  • 1 op. mieszanki sałat z rukolą
  • 400-500 g dyni (waga przed upieczeniem ;))
  • 150 g fety
  • 1 awokado
  • sól, pieprz

Obraną i pokrojoną na kawałki dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 35 minut (po tym czasie powinna być już miękka). Studzimy ją i kroimy w plasterki.

Do salaterki wsypujemy sałaty. Dodajemy 3/4 plasterków dyni i 3/4 pokrojonej w kosteczkę fety. Całość solimy i pieprzymy. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy całość. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki awokado, resztę dyni i resztę fety. Możemy jeszcze posypać solą i pieprzem na wierzchu. I voila. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Domowe Potrawy 2 listopada 2017 - 16:10

Bardzo ciekawe połączenie dyni z fetą. Muszę koniecznie spróbować :) Sałatka wygląda pięknie, tak kolorowo:)

Odpowiedz
Aleksandra 3 listopada 2017 - 11:14

Cudowne zdjęcie, a przepis chyba jeszcze lepszy, takie kolory na talerzu mówią same za siebie :)
W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

Odpowiedz
Ervisha 8 listopada 2017 - 12:02

Bardzo fajny pomysł na dynię i salatkę ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close