Curry z ciecierzycy i cukinii

Przyznam szczerze, że mleczko kokosowe to był kiedyś produkt, którego unikałam, a w curry zastępowałam je jogurtem. Ta niechęć została chyba wszczepiona przez moją mamę, która kokosów nie lubi, więc za każdym razem, kiedy sięgałam je z półki w sklepie słyszałam „chyba sama sobie to będziesz jadła”. A wizja zjedzenia puszki mleczka kokosowego niespecjalnie mnie zachęcała :p Ale odkąd zawzięłam się i przygotowałam swoje pierwsze prawdziwe curry z mleczkiem kokosowym i liśćmi kaffiru to przepadłam i mleczko kokosowe to stały bywalec mojej lodówki. I wiem, że takich nieprzekonanych jak ja kiedyś jest wiele, ale naprawdę mleczko kokosowe daje właśnie „to coś”, co sprawia, że przygotowane curry jest wyjątkowe, a sama nuta kokosowa jest bardzo delikatna! Tym razem zapraszam na wegańskie przepyszne curry z ciecierzycy i cukinii, które robi się bardzo szybko i łatwo, a smak pozostaje na długo <3 I takie dania sprawiają, że czasem pomyślę, że w sumie to mogłabym być weganką ;) Curry z ciecierzycy i cukinii przed Wami :)

Curry z ciecierzycy i cukinii

(2 porcje)

~ 3 cebulki dymki
~ 100 g suchej ciecierzycy (lub puszka – ok. 265 g po wylaniu płynu)
~ 1 marchewka
~ 1 cukinia (ok. 300 g)
~ 1/2 puszki mleczka kokosowego (ok. 200 ml)
~ 4 listki kaffiru
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (może być świeży)
~ 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/4 łyżeczki kurkumy
~ 1/4 łyżeczki imbiru
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ 1/4 łyżeczki cynamonu
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka oleju kokosowego
~ świeża kolendra (lub pietruszka) i makaron ryżowy/ryż/kasza do podania

Suchą ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości i odstawiamy

Na oleju kokosowym podsmażamy posiekane cebulki posypane czosnkiem (jeżeli używacie świeżego to drobno go siekamy i podsmażamy z cebulkami). Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki, a następnie na połówki lub ćwiartki marchewkę, a po 1-2 minutkach pokrojoną w plasterki, a następnie ćwiartki cukinię. Smażymy 1-2 minuty i całość posypujemy wszystkimi przyprawami. Smażymy kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.

Dorzucamy ciecierzycę i liście kaffiru. Smażymy 2 minutki i wlewamy mleczko kokosowe oraz 3-4 łyżki wody. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Na sam koniec solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem ryżowym, ryżem lub kaszą posypane kolendrą (świeżą lub suszoną ;)). Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Curry z ciecierzycy i cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *