Curry z ciecierzycy i cukinii to danie, które sprawiło, że pokochałam mleczko kokosowe. W moim domu w ogóle się go nie stosowało, a sama też byłam do niego troszeczkę uprzedzona ;)
Przyznam szczerze, że mleczko kokosowe to był kiedyś produkt, którego unikałam, a w curry zastępowałam je jogurtem. Ta niechęć została chyba wszczepiona przez moją mamę, która kokosów nie lubi, więc za każdym razem, kiedy sięgałam je z półki w sklepie słyszałam “chyba sama sobie to będziesz jadła”. Jednak, wizja zjedzenia puszki mleczka kokosowego niespecjalnie mnie zachęcała ;)
Jednak, odkąd zawzięłam się i przygotowałam swoje pierwsze prawdziwe curry z mleczkiem kokosowym i liśćmi kaffiru to przepadłam i mleczko kokosowe to stały bywalec mojej lodówki. Wiem, że takich nieprzekonanych jak ja kiedyś jest wiele. Jednakże, zapewniam Was, że mleczko kokosowe daje właśnie “to coś”, co sprawia, że przygotowane curry jest wyjątkowe, a sama nuta kokosowa jest bardzo delikatna!
Tym razem zapraszam na wegańskie przepyszne curry z ciecierzycy i cukinii, które robi się bardzo szybko i łatwo, a smak pozostaje na długo. Jest delikatne w smaku, sycące i naprawdę pyszne. Takie dania sprawiają, że czasem pomyślę, że w sumie to mogłabym być weganką ;) Curry z ciecierzycy i cukinii przed Wami :)
Curry z ciecierzycy i cukinii
(2 porcje)
- 3 cebulki dymki
- 100 g suchej ciecierzycy (lub puszka – ok. 265 g po wylaniu płynu)
- 1 marchewka
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- 1/2 puszki mleczka kokosowego (ok. 200 ml)
- 4 listki kaffiru
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (może być świeży)
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- świeża kolendra (lub pietruszka) i makaron ryżowy/ryż/kasza do podania
Suchą ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości i odstawiamy
Na oleju kokosowym podsmażamy posiekane cebulki posypane czosnkiem (jeżeli używamy świeżego to drobno go siekamy i podsmażamy z cebulkami). Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki, a następnie na połówki lub ćwiartki marchewkę, a po 1-2 minutkach pokrojoną w plasterki, a następnie ćwiartki cukinię. Smażymy 1-2 minuty i całość posypujemy wszystkimi przyprawami. Smażymy kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Dorzucamy ciecierzycę i liście kaffiru. Smażymy 2 minutki i wlewamy mleczko kokosowe oraz 3-4 łyżki wody. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Na sam koniec solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem ryżowym, ryżem lub kaszą posypane kolendrą (świeżą lub suszoną ;)). Smacznego :)
3 komentarze
Wygląda smakowicie :) Orientalne danie ;)
Kocham curry jako przyprawę, ale nigdy nie jadłam tego słynnego dania :) Muszę w końcu się zaprać, bo jest właśnie idealne na takie pogody jak mamy za oknem :)
Ależ to obłędnie wygląda. Wszystkie składniki lubię, więc z przyjemnością skorzystam z przepisu. Dzięki!