fbpx

Ekspresowe placki z komosy ryżowej i ciecierzycy- mięciutkie, zdrowe i pyszne

by Kucharka w baletkach

Placki zazwyczaj pojawiają się u mnie w wersji na słodko, ale tym razem miałam ochotę na bardziej obiadową wytrawną wersję i powstały przepyszne ekspresowe placki z komosy ryżowej i ciecierzycy. Choć kocham ciecierzycę, to problem z nią jest taki, że sama w sobie jest dość sucha i trzeba ją odpowiednio zestawić, żeby dodać jej troszeczkę animuszu. Zazwyczaj wrzucenie jej do sosu załatwia sprawę, ale tym razem pomogła komosa ryżowa. Ekspresowe placki z komosy ryżowej i ciecierzycy wychodzą idealnie wilgotne, mięciutkie, aromatyczne i pyszne. Ja nie mogłam powstrzymać się przed dodatkiem mieszanki curry, która sprawia, że nabierają lekko orientalnego, ale również rozgrzewającego charakteru. Idealnie nadadzą się na obiad albo kolację, a jeżeli macie już ugotowaną komosę ryżową, to placki będą super ekspresowe i bezstresowe. Można też je łatwo zapakować na wynos na obiad do pracy czy do szkoły, więc bardzo polecam :-)

Ekspresowe placki z komosy ryżowej i ciecierzycy

(2 porcje ~ 12 sztuk)

100 g komosy ryżowej
~ 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu lub 100 g suchej ciecierzycy zamoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości)
~ 1 jajko
~ 1 mała cebula
~ 1 garść posiekanej natki pietruszki
~ 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki soli
~ 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
~ 1-2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
~ ew. 1-2 łyżki mąki pszennej / ryżowej

Komosę ryżową gotujemy wg przepisu na opakowaniu (u mnie to było 20 minut na wolnym ogniu), odstawiamy i studzimy.

Następnie mieszamy z posiekaną cebulą, ciecierzycą i jajkiem. Miksujemy blenderem ok. 1 minutę, żeby składniki stworzyły jednolitą całość. Dodajemy natkę pietruszki, curry, czosnek, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Następnie porządnie rozgrzewamy natłuszczoną lekko patelnię i łyżką nabieramy porcje ciasta tworząc placki. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony po ok. 2 minuty uważając, żeby ich nie przypalić.

Świetnie smakują podane z sałatkami lub surówkami, jak na przykład surówką z kapusty pekińskiej z awokado. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close