Dyniowe curry z kalafiorem i nerkowcami to jedno z najbardziej jesiennych dań, z którymi kiedykolwiek się spotkałam. Idealnie pasuje, żeby zaliczyć je do jesiennego comfort food – cudownie rozgrzewa, najlepiej smakuje jesiennym deszczowym wieczorem po powrocie do domu, kiedy potrzebujemy troszkę pokrzepienia, jest lekko słodkawe dzięki dyni, ale też pikantne dzięki paście curry i zawsze jest go za mało. Kalafior chłonie smaki z gulaszu curry, wychodzi niezwykle miękki i pyszny, a nerkowce dodają nieco delikatności i orzechowości. Wegańskie dyniowe curry z kalafiorem i nerkowcami jest naprawdę curry idealnym, a do tego jest tak łatwe, zdrowe i pyszne, że nie można go nie spróbować. Koniecznie zaopatrzcie się w mleczko kokosowe, pastę curry i działajcie, bo tego trzeba spróbować :-)
Idealne dyniowe curry z kalafiorem i nerkowcami
(2-3 porcje)
~ 3 cebulki dymki
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 500 g różyczek kalafiora
~ 1 marchewka
~ 1 puszka mleczka kokosowego (ok. 400 ml)
~ 150 g puree dyniowego
~ 4 listki kaffiru
~ 1 łyżka żółtej pasty curry (ok. 40-50 g)
~ 1-2 łyżki sosu sojowego
~ sól, pieprz
~ 50 g nerkowców
~ 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
~ do podania: limonka, świeża kolendra lub szczypiorek i ryż / kasza / makaron ryżowy
Kalafior podgotowujemy 3-4 minut, aż zrobi się al dente. Odstawiamy.
Na oleju kokosowym podsmażamy posiekane cebulki i przeciśnięte przez praską ząbki czosnku. Dodajemy pastę curry, mieszamy, smażymy 1 minutę i dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki, a następnie na połówki lub ćwiartki marchewkę i kalafior.
Dorzucamy liście kaffiru, wlewamy mleczko kokosowe, puree dyniowe, 3-4 łyżki wody i połowę nerkowców pokrojonych na połówki. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
Podajemy z resztą nerkowców, połówkami limonki, makaronem ryżowym, ryżem lub kaszą posypane kolendrą lub szczypiorkiem. Smacznego :)