fbpx
Home cukinia Dietetyczna pizza z cukinii bez mąki z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą

Dietetyczna pizza z cukinii bez mąki z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą

by pinkyyy

Przez moją kuchnię przewinęło się już wiele przepisów na mniej tradycyjne pizze, które mój znajomy Włoch uważa za profanację, ale moim zdaniem to bardzo smaczna i ciekawa alternatywa, a została zainspirowana włoską kuchnią, więc nie widzę w tym nic złego ;) A dietetyczna pizza z cukinii bez mąki z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą smakuje tak dobrze, że nawet i Włosi by chętnie spróbowali (choć pewnie pizzą nie nazwali ;p). I jej dużą zaletą jest też fakt, że można spokojnie chwycić ją w dłonie po pokrojeniu na kawałki, co rzadko się zdarza w wypadku warzywnych pizz. Dodatkowo, delikatna cukinia świetnie komponuje się z wyrazistym parmezanem, więc spód jest naprawdę smaczny, a dodatki, które oczywiście możecie wybrać wedle własnego gustu, ale dla mnie kurczak, pieczarki, mozzarella i dodatkowo 2 plastry boczku dla smaku idealnie tutaj pasowały. Dietetyczna pizza z cukinii bez mąki z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą zaprasza! Przepis podaję na 1 porcję, ale warto oczywiście dzielić się tym dobrem i zrobić większą z podwójnej porcji ;)

Dietetyczna pizza z cukinii bez mąki z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą

(1 porcja)

Spód:
~ 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
~ 1 jajko
~ 1 łyżka otrąb (ok. 10 g)
~ 2-3 łyżki startego parmezanu (ok. 20 g)
~ 1/2 łyżeczki oregano
~ 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
~ sól, pieprz

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bardzo dokładnie odciskamy sok (ja zazwyczaj robię to dłońmi). Dodajemy jajko, otręby, zioła, sól i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na płaski placek w kształcie pizzy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.

Sos pomidorowy: (jeżeli nie macie czasu możecie po prostu zmieszać 1 łyżkę przecieru pomidorowego z 1-2 łyżkami wody ;)):
~ 1/2 małej cebuli
~ 1 mały ząbek czosnku
~ 1 pomidor średni
~ 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
~ sól, pieprz
~ troszkę oliwy

Cebulę drobno siekamy i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego drobniutko pomidora, przecier i 1-2 łyżki wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na średni. Trzymamy na ogniu parę minut, żeby dobrze zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Wierzch:
~ 200 g pieczarek
~ 100 g piersi z kurczaka grillowanej lub upieczonej
~ 2 plastry boczku wędzonego
~ ½ kulki mozzarelli (ok. 60 g)
~ sól, pieprz
~ odrobina oleju (do posmarowania patelni)

Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Dusimy na średnim ogniu, aż się ładnie zarumienią i odparuje z nich sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy sos pomidorowy lub przecier. Następnie wykładamy pokrojone w kosteczkę boczek oraz kurczaka i pieczarki. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut.

Po tym czasie na wierzchu wysypujemy równomiernie startą mozzarellę. Wkładamy z powrotem do piekarnika na dodatkowe 5 minut,  żeby mozzarella ładnie się roztopiła. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)


Włoska strona lata z Galbani

Drukuj

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 14 sierpnia 2018 - 17:17

Domowa pizza zawsze będzie najlepsza ;)

Reply
Natalia 15 sierpnia 2018 - 11:38

Fajny pomysł z tym spodem :) Będę musiała wypróbować.

Reply
wiki 14 sierpnia 2020 - 19:18

Jakiś sposób żeby spod sie tak nie rozwalał?
bo mi w ogóle nie trzyma ;(

Reply
pinkyyy 15 sierpnia 2020 - 09:34

Hmm jedyny powód , który może za tym stać to za mało odciśnięta cukinia (trzeba naprawdę wycisnąć ile się da!), ale można też dodać dodatkową łyżkę otrąb dla pewności. Mam nadzieję, że mimo wszystko była smaczna i że jeszcze skorzystasz z tego przepisu! Pozdrawiam serdecznie <3

Reply

Skomentuj

Close