Fit jagodzianki bez cukru to zdrowe pyszne bułeczki z jagodami idealne na sezon jagodowy.
Przyznam szczerze, że sezon jagodowy pokazał mi dobitnie jakie szczęście i jednocześnie przekleństwo jest mieszkać w tak bogato gastronomicznym miejscu jak w Warszawie. Tutaj kawiarnie specialty, cukiernie i piekarnie w tym roku oszalały na punkcie jagodzianek. A mój cały Instagram zapełnił się relacjami z tych wszystkich miejsc. I pojawił się problem, na którą z tych jagodzianek pojechać, bo niestety wszystkich obskoczyć nie zdążę ;)
Ostatecznie wybrałam jedno miejsce, w którym bardzo chciałabym jagodzianki spróbować. Jednak, rok temu też miałam takie miejsce na liście… Ostatecznie kiedy tam poszłam była kolejka na godzinę, więc odeszłam z pustymi rękami. W tym roku już to inne miejsce, ale słyszałam, że tutaj już się czeka nawet 2 godziny. I naprawdę nie wiem jak musiałaby smakować ta jagodzianka, żebym pomyślała, że warto było czekać.
Jagodziankowy zawrót głowy w Warszawie trwa w najlepsze. Ja polecam zrobić oczywiście domowe jagodzianki, jak te tradycyjne jagodzianki z lukrem. Ja się szykuje, żeby w końcu przygotować na bloga przepis na maślane jagodzianki z kruszonką. Robiłam je już wiele razy, ale jakoś nigdy nie udokumentowałam.
Tymczasem jednak postawiłam na fit jagodzianki, które okazały się naprawdę pyszne, delikatne i idealne na zaspokojenie jagodziankowego głodu.
Do ich stworzenia zainspirowały mnie fit pączki, które piekłam na Tłusty Czwartek. I stwierdziłam, że to ciasto też idealnie nada się na fit bułeczki do jagód. I wcale się nie pomyliłam.
Fit jagodzianki bez cukru to fit twarogowe bułeczki z jagodami
Twarogowe bułeczki to moje ulubione fit wypieki. Twaróg sprawia, że smakują troszkę jak mini serniczki, a też nadaje im miękkość i delikatność. A dla osób ćwiczących, dodaje też sporo białka. Takie fit jagodzianki sprawdzą się też więc idealnie dla osób ćwiczących kontrolujących białko czy na dietach redukcyjnych (bo są też niskokaloryczne).
Jeżeli jednak chcesz te bułeczki z jagodami jeszcze ulepszyć, polecam obsypać je kruszonką. Szczerze mówiąc, taki był też mój początkowy plan, ale po serii ciast z owocami i kruszonką, nie zauważyłam, kiedy skończyło mi się masło. A jednak kruszonka z masłem jest najlepsza i nie chciało mi się nawet bawić w inną.
Jednak, już bez kruszonki te zdrowe bułeczki sprawdza się idealnie na sezon jagodowy. Myślę też, że polubią je dzieci i sprawdzą się jako fit podwieczorek lub deser po obiedzie lub kolacji. Powiem też, że świetnie smakują z odrobiną lodów waniliowych ;)
Nie przedłużając, zapraszam na przepyszne mięciutkie fit jagodzianki. Mam nadzieję, że zagoszczą u Ciebie nie raz w tym smakowitym sezonie pełnym fioletowych palców i zębów ;)
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu półtłustego zmielonego
- 1 jajko
- 130 g mąki pszennej lub orkiszowej1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki erytrolu
- 100 g jagód
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Twaróg, jajko, mąkę, proszek i erytrol wsypujemy do miski i mieszamy energicznie do połączenia. Ciasto będzie kleiste, ale takie ma właśnie być.
- Obok miski z ciastem, układamy druga miskę wypełnioną do połowy wodą, w której będziemy moczyć dłonie przy formowaniu bułeczek.
- Wilgotnymi dłońmi nabieramy porcje ciasta, formujemy płaski placek, nakładamy łyżkę jagód i zalepiamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na mniej więcej 10 bułeczek.
- Pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko zarumienią. Wyjmujemy, studzimy i podajemy. Smacznego :)
4 komentarze
Pyszne, robiłam z mąką orkiszową 2000 i z kruszonką. kruszonka: mąka, erytrytol, masło. Genialne 😁 Dziękuję! Moja redukcja kocha ten przepis!
Ooo bardzo się cieszę <3 Właśnie ja muszę dokupić w końcu to masło i też zrobić z kruszonką :D
można poprosić o proporcje na kruszonkę :)?
40 g masła
80 g mąki pszennej
40 g cukru / erytrolu / ksylitolu :)