Uwielbiam truskawki i kupuję je zawsze kilogramami w sezonie, a czasem ciężko mi odłożyć je, żeby cokolwiek z nich zrobić, bo same w sobie już niczego nie potrzebują. I tak naprawdę akceptuję je właściwie tylko w ich pierwotnej formie, bo już truskawkowe dania jak koktajle i lody to zdecydowanie nie dla mnie. Raczej więc nie zobaczycie tu takich przepisów (chyba, że będę robić dla najbliższych, bo oni nie mają problemu z truskawkowymi rzeczami ;)), ale jako dodatek do placków czy owsianki już jak najbardziej. I ostatnio właśnie przyrządziłam przepyszne leciutkie dietetyczne placki na białkach z truskawkami. Specjalnie dla nich ubijałam ręcznie białka (nie mam miksera, a nie kupię go, bo nie mam już gdzie go wstawić ;p), ale było warto. Placki wychodzą grube, sycące i taaakie dobre. Z jogurtem i truskawkami pasują idealnie, więc polecam podanie w takiej formie, szczególnie teraz, kiedy straganiki z truskawkami stoją na każdym rogu. Zapraszam – dietetyczne placki na białkach przed Wami :-)
Dietetyczne placki na białkach z truskawkami
(6 sztuk)
~ 4 białka
~ 100 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
~ 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
~ do podania: 1 jogurt naturalny (180-200 g) i 200-300 g truskawek
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy mąkę, syrop klonowy i proszek. Mieszamy dokładnie.
Rozgrzewamy porządnie patelnię. Zmniejszamy ogień na średni i łyżką wykładamy porcje ciasta na patelnię tworząc placki. Smażymy z każdej strony ok. 1-2 minuty. Podajemy z jogurtem naturalnym i truskawkami pokrojonymi w plasterki. Smacznego :)