Placki z łososia i ricotty to łatwy i szybki przepis na wytrawne placki, które świetnie nadadzą się na obiad lub kolację.
Wędzony łosoś najczęściej ląduje na kanapkach z serkiem albo w sałatkach. U mnie też czasem pojawiał się nawet w makaronach, bo podsmażony smakuje mi nawet bardziej.
I tak z tego podsmażania łososia wymyśliłam właśnie łososiowe placki ekspresowe. A żeby nadać im lekkości dodałam do nich serek ricotta. Samo połączenie łososia i ricotty wykorzystywałam już często gęsto w tartach z ricottą i łososiem, więc wiedziałam, że to bardzo dobry pomysł. I tak też się okazało.
Placki z łososia i ricotty na zdrowy obiad lub jako fit kolacja
Takie placki z łososia i ricotty robi się zaledwie 5-10 minut. Nie ma tu nic bardziej skomplikowanego niż zmieszanie ze sobą składników i wrzucenie ciasta na patelnię. Jest łatwo, szybko, a do tego zdrowo i smacznie.
Takie placki można podać zarówno jako fit kolacja albo obiad. W drugim przypadku jednak, polecałabym do nich podać pieczone ziemniaczki i surówkę z czerwonej kapusty, żeby dobrze się najeść. Jako kolacja, myślę, że podanie ich z sałatka i dodatkową ricottą będzie już wystarczająco sycące. Chyba, że kolacja to Twój główny posiłek w trakcie dnia ;)
Ja te fit wytrawne placuszki wzbogaciłam o natkę pietruszki. Możesz jednak pokombinować z przeróżnymi ziołami jak mięta, koperek, kolendra, tymianek czy oregano albo nawet dodać kilka. Tak naprawdę każde tutaj pasuje i dzięki temu możesz też stworzyć placki dobrane idealnie pod Twoje kubki smakowe.
W każdej jednak wersji te placuszki z łososiem są delikatne, łososiowe i mięciutkie. Świetnie nadadzą się też dla dzieci. Bardzo polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 200 g serka ricotta
- 100 g łososia wędzonego (najlepiej na gorąco)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej / pełnoziarnistej lub gryczanej (ok. 40 g)
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
- olej do natłuszczenia patelni
- do podania: dodatkowa ricotta, posiekany szczypiorek, sałatka
PRZYGOTOWANIE
- Łososia rozgniatamy widelcem lub siekamy.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy na jednolitą masę.
- Patelnię natłuszczamy i rozgrzewamy, a następnie zmniejszamy ogień na średni.
- Łyżką wykładamy porcje ciasta tworząc placki. Z każdej strony smażymy 1-2 minuty.
- Podajemy z dodatkową ricottą i sałatką. Smacznego :)