fbpx

Placki z łososia i ricotty, czyli ekspresowe rybne placuszki z ricotty

by Kucharka w baletkach

Placki z łososia i ricotty to łatwy i szybki przepis na wytrawne placki, które świetnie nadadzą się na obiad lub kolację.

Wędzony łosoś najczęściej ląduje na kanapkach z serkiem albo w sałatkach. U mnie też czasem pojawiał się nawet w makaronach, bo podsmażony smakuje mi nawet bardziej.

I tak z tego podsmażania łososia wymyśliłam właśnie łososiowe placki ekspresowe. A żeby nadać im lekkości dodałam do nich serek ricotta. Samo połączenie łososia i ricotty wykorzystywałam już często gęsto w tartach z ricottą i łososiem, więc wiedziałam, że to bardzo dobry pomysł. I tak też się okazało.

Placki z łososia i ricotty na zdrowy obiad lub jako fit kolacja

Placki z łososia i ricotty posypane szczypiorkiem

Takie placki z łososia i ricotty robi się zaledwie 5-10 minut. Nie ma tu nic bardziej skomplikowanego niż zmieszanie ze sobą składników i wrzucenie ciasta na patelnię. Jest łatwo, szybko, a do tego zdrowo i smacznie.

Takie placki można podać zarówno jako fit kolacja albo obiad. W drugim przypadku jednak, polecałabym do nich podać pieczone ziemniaczki i surówkę z czerwonej kapusty, żeby dobrze się najeść. Jako kolacja, myślę, że podanie ich z sałatka i dodatkową ricottą będzie już wystarczająco sycące. Chyba, że kolacja to Twój główny posiłek w trakcie dnia ;)

Ja te fit wytrawne placuszki wzbogaciłam o natkę pietruszki. Możesz jednak pokombinować z przeróżnymi ziołami jak mięta, koperek, kolendra, tymianek czy oregano albo nawet dodać kilka. Tak naprawdę każde tutaj pasuje i dzięki temu możesz też stworzyć placki dobrane idealnie pod Twoje kubki smakowe.

W każdej jednak wersji te placuszki z łososiem są delikatne, łososiowe i mięciutkie. Świetnie nadadzą się też dla dzieci. Bardzo polecam i zapraszam :)

Placki z łososia i ricotty

Drukuj
Liczba porcji: 8 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 100 (1 sztuka) kalorii 8B, 2,5W, 2,5T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 200 g serka ricotta
  • 100 g łososia wędzonego (najlepiej na gorąco)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej / pełnoziarnistej lub gryczanej (ok. 40 g)
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • olej do natłuszczenia patelni
  • do podania: dodatkowa ricotta, posiekany szczypiorek, sałatka

PRZYGOTOWANIE

  1. Łososia rozgniatamy widelcem lub siekamy.
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy na jednolitą masę.
  3. Patelnię natłuszczamy i rozgrzewamy, a następnie zmniejszamy ogień na średni.
  4. Łyżką wykładamy porcje ciasta tworząc placki. Z każdej strony smażymy 1-2 minuty.
  5. Podajemy z dodatkową ricottą i sałatką. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close