Choć sama nie świętuję Halloween to jednak każda okazja jest dobra do przygotowania czegoś pysznego i oryginalnego. Więc pokusiłam się w tym roku o piękne halloweenowe freakshakes, które zaprezentuję Wam jutro. Bo trzeba się do nich należycie przygotować i na pierwszy ogień powinny pójść fit oponki dyniowe bez cukru, które będą pełniły rolę donuta w naszych freakshakes. Pierwsze fit oponki zrobiłam na Tłusty Czwartek i tak milo je wspominam, że wersja dyniowa też musiała okazać się sukcesem. I choć troszkę mi się rozjechały i nie są takie ładniutkie i kształtne jak prawdziwe donuty (niestety nie mam specjalnej maszyny do donutów) to i tak wyszły pyszne – lekko słodkie, korzenne, troszkę piernikowe. Do freakshakes nadały się idealnie. I są bardzo łatwe, więc fit oponki dyniowe bez cukru każdemu wyjdą, a to też fajna opcja na przemycenie warzyw dla dzieci ;) Zapraszam :)
Fit oponki dyniowe bez cukru
(8-10 sztuk)
~ 120 g mąki gryczanej
~ 100 g twarogu półtłustego mielonego
~ 100 g puree dyniowego (z ok. 130 g surowej dyni, którą należy upiec)
~ 1 bardzo dojrzały banan (ok. 100 g miąższu)
~ 1 żółtko
~ 1-2 łyżki miodu
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1/2 łyżeczki sody
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Banana pokrojonego w plasterki rozgniatamy widelcem razem z puree dyniowym, twarogiem i miodem. Dodajemy żółtko oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą. Wyrabiamy na jednolite ciasto, a następnie dzielimy na 8-10 kulek. Każdą lekko rozwałkowujemy i placek, a kieliszkiem wycinamy w środku dziurkę. Układamy luźno na blaszce. Pieczemy ok. 20-25 minut. Najlepiej podawać jako element freakshake, ale same smakują super polane syropem klonowym lub daktylowym. Smacznego :)
1 komentarz
Wygladają ciekawie i zdrowo :D Jak dyniowe to biorę w ciemno!