Nastał piękny niedzielny poranek, więc stwierdziłam, że przyszła pora na małe instagram foodporn i w końcu zrobiłam green smoothie bowl z nektarynką i nerkowcami. Same bowle już sporo czasu są modne i na razie nie widzę, że zmniejszyło się zainteresowanie nimi, a wręcz widzę, że przyjmują coraz to nowsze kolory i ilość słodkich i wytrawnych, na które się natykam jest mniej więcej równa. Ja swojego pierwszego hawajskiego bowla miałam okazję spróbować w warszawskiej knajpie i byłam naprawdę zachwycona. Więc musiałam też wypróbować wersję słodką śniadaniową. I green smoothie bowl z nektarynką i nerkowcami również mnie zaczarował! Obawiałam się, że nie będzie sycące i że nie wpadnie w moje gusta, ale jednak bowle mają w sobie coś magicznego, co sprawia, że smakują tak lekko i przyjemnie, a jednocześnie nie czujemy się po nich głodni. Ja na pewno jeszcze będę kombinować ze słodkimi bowlami i ich kolorami, a tymczasem zapraszam na green smoothie bowl z nektarynką i nerkowcami :)
Green smoothie bowl z nektarynką i nerkowcami
(1 porcja)
~ 200 mleka mleka roślinnego lub krowiego (polecam migdałowe tutaj :))
~ 1 duża łyżka jogurtu greckiego (ok. 50 g)
~ 1 banan dojrzały
~ 1/2 awokado (ok. 60 g miąższu)
~ 1 garść liści szpinaku (ok. 25 g)
~ 1 nektarynka
~ 1 łyżka nerkowców (ok. 10-15 g)
Mleko, jogurt, obranego i pokrojonego w plastry banana (zostawiając kilka na wierzch), miąższ z awokado i szpinak umieszczamy w misce i miksujemy blenderem ok. 2-3 minut (liście szpinaku muszą się dobrze połączyć z resztą ;)).
Po tym czasie przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy resztę plasterków banana, plasterki nektarynki i posiekane nerkowce. Podajemy. Smacznego :)
1 komentarz
Jakoś nie przepadam za smoothie bowl, ale to wyglada wyjątkowo ślicznie :)