fbpx

Placki owsiano-twarogowe z nektarynką

by Kucharka w baletkach

Zapowiedziane rano na instagramie placki owsiano-twarogowe z nektarynką witają Was serdecznie i zapraszają na idealne rozpoczęcie weekendu :) Kiedyś uparcie twierdziłam, że wolę brzoskwinie, ale ostatnio jednak nektarynki zdecydowanie u mnie wygrywają i na pewno wylądują tu jeszcze w jakimś pysznym połączeniu. Tym razem zachciało mi się sernikowych placków, a pamiętając, że serniki lubią się z nektarynkami postanowiłam z tego skorzystać i przygotować cudowne placki owsiano-twarogowe z nektarynką. Soczysta i słodka nektarynka sprawia, że nie trzeba ich dosładzać, bo to ona załatwia już całą sprawę :) Dla mnie takie placki to obowiązek każdego weekendu, bo miło w końcu się nie śpieszyć i porozkoszować pysznym śniadaniem. Ja celebrowanie śniadań weekendowych bardzo polecam i mam nadzieję, że Wy też lubicie tak się rozpieszczać :) Zapraszam na pyszne placki owsiano-twarogowe z nektarynką :)

Placki owsiano-twarogowe z nektarynką

(8 dużych sztuk ~ 2 porcje)

~ 8-10 łyżek płatków owsianych (ok. 100 g)
~ 1 jajko
~ 100 g twarogu półtłustego
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 2 nektarynki
~ jogurt/masło orzechowe/syrop do podania

Płatki owsiane miksujemy blenderem na mąkę. Dodajemy jajko, twaróg, cynamon i ok. 3/4 szklanki wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 30 minut (jeśli robicie na śniadanie warto zrobić to wieczorem dzień przed, nie będzie trzeba czekać ;)).

Po tym czasie jeżeli masa jest za gęsta dolewamy jeszcze 2-4 łyżki wody (masa powinna mieć konsystencję między ciastem na naleśniki, a kwaśną śmietaną – nie bardzo gęstą, ale taką, żeby można było usmażyć placki, a nie naleśniki). Nektarynki kroimy w plasterki (taka grubość, żeby ok. 16-20 wyszło ;))

Patelnię rozgrzewamy, a następnie zmniejszamy ogień na średni i nakładamy łyżką porcje ciasta. Na każdą nakładamy po 2-3 plasterki nektarynek i przykrywamy dodatkową łyżką ciasta, żeby pokryć owoce. Smażymy z każdej strony ok. 1-2 minuty.

Układamy porcje na talerzach i podajemy – bardzo polecam podać z z jogurtem, dodatkowymi plastrami nektarynki i masłem orzechowym :) Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 3 sierpnia 2018 - 13:50

Niczym serniczki :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close