Jabłecznik z pianką

Weekend, więc nie może obyć się bez przepisu na pyszne ciacho. Jak już wspominałam wiele razy dla mnie ciasta z jabłkami są zdecydowanie najlepsze. Najczęściej zresztą gości i tak u nas zwykła szarlotka z kruszonką czy crumble, ale czasem lubię trochę odbiec od rutyny i pokusić się na coś nowego. I tak oto powstał ten jabłecznik. Wygląda niewinnie i łatwo, ale jest naprawdę wspaniały w smaku. Pyszny, kruchy spód, warstwa pełna jabłek z cynamonem, a dzieło wieńczy słodka, ciągnąca pianka. Pyszności!

Jabłecznik z pianką (blacha 35×25 cm)

Ciasto:
~ 2,5 szklanki mąki
~ 200 g masła lub margaryny
~ 3 łyżki cukru pudru
~ 5 żółtek
~ 1 łyżka proszku do pieczenia

Wszystko razem zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wylepić nim dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Podpiec w 180 stopniach 10 minut.

Wierzch:
~ 1,5 kg jabłek
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 5 białek
~ 1/2 szklanki cukru

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Poddusić chwilę w garnku z cynamonem, aż zrobią się miękkie. Wyłożyć na podpieczony spód.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec partiami dodawać cukier. Pianę ostrożnie wyłożyć na wierzch ciasta. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach. Wystudzić i zajadać :)

Ciasta przekładańce Akcja Szarlotki

Drukuj



3 thoughts on “Jabłecznik z pianką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *