Zapiekanka z kaszy gryczanej

Ostatnio zaczęłam dopiero „odkrywać” kaszę gryczaną. U mnie w domu raczej zawsze królowała jęczmienna i musiałam dopiero sama ją kupić, żeby w ogóle sprawdzić czy ją lubię czy nie. Ale tak już się przyzwyczaiłam do gulaszu z jęczmienną, że średnio mi podeszła w takim zestawieniu, ale czułam, że wystarczy trochę z nią pokombinować, a można stworzyć naprawdę coś super. I tak z banalnych składników powstała przepyszna zapiekanka. Była całkowicie próbna, dlatego tylko jedna porcja tym razem, ale warto zrobić większą porcję, dużo większą :D. Smakuje naprawdę świetnie, a kasza gryczana w takim połączeniu nabiera niezwykłego. Polecam :)

Zapiekanka z kaszy gryczanej (1 porcja)

~ 1 mała cebula
~ 150 g pieczarek
~ 50 g kiełbasy krakowskiej (użyłam z indyka) 
~ 50 g kaszy gryczanej
~ 1 małe jajko
~ 1 gruby plaster mozzarelli (ok. 30-40 g)
~ sól, pieprz
~ zioła prowansalskie
~ odrobina oliwy do smażenia

Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie 20 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Cebulę drobno siekamy, a kiełbasę kroimy w kosteczkę. Smażymy chwilkę na oliwie, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Jajko mieszamy widelcem i wylewamy na wierzch kaszy lekko nakłuwając, żeby jajko dostało się też do środka. Na wierzch kładziemy mozzarellę i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Drukuj



5 thoughts on “Zapiekanka z kaszy gryczanej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *