fbpx

Jogurtowa owsianka z truskawkami i borówkami

by Kucharka w baletkach

Owsianka jogurtowa z truskawkami i borówkami to moje najczęstsze śniadanie w sezonie truskawkowym. Zazwyczaj w tym okresie doskwiera troszeczkę tempratura, więc takie letnie śniadanie na upały nadaje się idealnie.

Co więcej, zauważyłam, że na blogu oferta śniadaniowa jest zdecydowanie zbyt biedna. Szczerze powiedziawszy u mnie najczęściej na śniadanie jest owsianka, z małymi szaleństwami w weekend. Konsekwetnie, jestem dość monotematyczna i tylko zmieniam owoce na wierzchu ;)

Jednak, ta jogurtowa owsianka to owsianka, którą musiałam Wam pokazać. Jest tak cudownie kremowa, sycąca i pyszna, że powinna zagościć też w Waszym letnim menu. Choć połączenie jogurt, trusawki i borówki brzmi dość banalnie, to naprawdę ma moc i trzeba tego spróbować.

Dodatkowo, taka jogurtowa owsianka właściwie jest tylko bazą do kolejnych owocowych sezonów. Mi ona najbardziej pasuje na lato, bo w sezonie jabłkowym skłaniam się bardziej ku pieczonym owsiankom. Wtedy króluje pieczona owsianka z jabłkiem albo pieczona owsianka z dynią.

Jednak, warto dopasować swoje menu do własnego gustu. Ja tylko mogę obiecać, że taka owsianka z jogurtem będzie smakowała cudownie do każdych owoców, orzechów czy syropów, więc warto kombinować ;)

Jogurtowa owsianka z truskawkami i borówkami

(1 porcja)

  • 4-5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
  • 100 g cukinii (można pominąć, ale polecam bo 1) powiększa objętość owsianki 2) jest niewyczuwalna w smaku 3) 1 z 5 porcji warzyw zalecanych dziennie ;))
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 mały jogurt grecki (ok. 150 g)
  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

1.Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 15 minut (ja zawsze po prostu odstawiam na noc, a rano tylko podgrzewam ;)).

2. Dodajemy startą i odciśniętą z soku cukinię. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ok. 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, odstawiamy na minutkę i dodajemy ok. 2/3 jogurtu. Dokładnie mieszamy.

3. Przekładamy do miseczki. Na wierzch wysypujemy pokrojone w ćwiartki truskawki i borówki. Układamy resztę jogurtu i posypujemy cynamonem. Podajemy z masłem orzechowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Natalia 4 lipca 2018 - 11:41

Zdecydowanie należę do #team jaglanka :D Ale może kiedyś spróbuję jogurtowej owsianki.

Odpowiedz
Wege Psycholek 4 lipca 2018 - 17:23

Wygląda pysznie! :))

Odpowiedz
Moniczkaaaa 3 czerwca 2020 - 08:42

Borówki i truskawki więcej nie potrzeba :))

Odpowiedz

Skomentuj

Close