Kurczak saltimbocca

Kuchnia włoska kojarzy się głównie z makaronami, pizzą, czasem ktoś nieśmiało wspomni o risotto. I choć to wszystko pyszna prawda to bardzo mnie cieszy, kiedy odkryję, jakieś włoskie danie, o którym wcześniej nie miałam pojęcia, a tym razem był to kurczak saltimbocca. A podobną potrawę myślę, że wiele z Was zrobiło już wiele razy w domowym zaciszu, a nawet nie wiedziało, że kucharuje prawie po włosku :> Bardzo mało składników, szybkie i łatwe przygotowanie, a takie to pyszne :> Ja swojego pierwszego kurczaka saltimbocca robiłam pierwszy raz już dawno temu. Tak dawno, że zdążyłam wypróbować tą potrawę na chyba wszystkich możliwych mięsach, jakie się do tego nadają. Ale jednak to delikatny kurczak saltimbocca najlepiej przesiąka aromatem szałwii i szynki parmeńskiej tworząc cudowną włoską ucztę. Róbcie koniecznie :>

Kurczak saltimbocca 


~ 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 600 g)
~ 4 duże plastry szynki parmeńskiej
~ 4 listki szałwii (świeże)
~ sól, pieprz
~ duża szczypta przyprawy do kurczaka (dla ładnego koloru :))
~ 1 łyżka oliwy
~ 1 łyżka masła (płaska)
~ 3-4 łyżki białego wina

Pierś dzielimy na 4 części (ja podzieliłam na 8, bo miałam małe listki szałwii, wtedy brałam po 0,5 plastra na każdą część ;)) . Rozbijamy je tłuczkiem. Solidnie solimy i pieprzymy, dodajemy przyprawę. Na każdej układamy listek szałwii i zawijamy w plaster szynki parmeńskiej w taki sposób, żeby szałwia nie wypadła.
Następnie podsmażamy je na rozgrzanej oliwie z każdej strony po kilka minut i odkładamy na talerz.
Na patelnię z oliwą wrzucamy masło, a kiedy się rozpuści dolewamy białe wino. Gdy całość się zagotuje wrzucamy z powrotem mięso i smażymy jeszcze kilka minut. Smacznego :)

Drukuj



1 thought on “Kurczak saltimbocca”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *