Jeden dzień nam wypadł, ale spokojnie nadrobię. Bakłażanowe inspiracje spłynęły na mnie ostatnio i mam jeszcze parę pomysłów do podzielenia się ;) Dzisiaj przepyszna zapiekanka inspirowana włoskim klasykiem, czyli lasagne z bakłażana z fetą, czyli w bardziej greckich klimatach. Zamiast płatów makaronu grillowane plastry bakłażana, mięsny farsz zastępuje podsmażana kasza z pieczarkami i pomidorami, a na wierzchu w miejsce delikatnej i ciągnącej się mozzarelli may grecką, wyrazistą fetę. I takie połączenie tego wszystkiego daje cudowne efekty. Idealny posiłek zarówno na obiad czy na kolację, a bakłażany w nim są wyborne. Świetnie zgrywają się z fetą, a zapiekanka ma dzięki temu charakterek. Zapraszam na lasagne z bakłażana z fetą :)
Lasagne z bakłażana z fetą
(2 porcje)
~ 2 bakłażany
~ sól, pieprz
~ oliwa
Bakłażany kroimy wzdłuż na długie plastry (krańcowe odkładamy). Smarujemy je oliwą, solimy i pieprzymy. Grillujemy na rozgrzanej patelni z każdej strony i odkładamy.
Farsz:
~ 1 czerwona cebula
~ 200 g pieczarek
~ 2 pomidory
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1 łyżeczka suszonego oregano
~ 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
~ sól, pieprz
~ oliwa
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na odrobinie oliwie podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy kilka minut, aż zmiękną. Następnie wrzucamy pokrojone drobniutko pomidory i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy kaszę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
~ 100 g fety
W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy 1/3 plastrów bakłażana. Wykładamy połowę farszu i przykrywamy kolejną 1/3 plastrów bakłażana. Wykładamy resztę farszu i ostatnią część plastrów. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki fetę. Posypujemy oregano. Całość zapiekamy ok. 20-25 minut w 200 stopniach. Odstawiamy na chwilkę i podajemy. Smacznego :)
3 komentarze
Jak czytam Twoje notki to wiem, że muszę kupić bakłażana, ale szybko o tym zapominam :p Jestem jednak pewna, że te wszystkie Twoje dania smakują wspaniale ;) Podobną bakłażanową zapiekankę jadłam u kuzynki :)
Zdecydowanie moje smaki :)
Na pewno smaczna :)