Penne ze szpinakiem, łososiem, papryką i fetą

Po ostatnim pięknym i obiecującym okresie kulinarnych eksperymentów i nowych smaków, dzisiaj proponuję Wam łatwe i szybkie połączenie, czyli penne ze szpinakiem, łososiem, papryką i fetą. Wszelkie dania makaronowe to mój ratunek, gdy potrzebuję obiadu na szybko, a tym razem wykorzystałam je w przecudownym połączeniu. Penne ze szpinakiem, łososiem, papryką i fetą to przepyszny zdrowy obiad bez zbędnego kombinowania, który bardzo fajnie łączy soczystość łososia, słodycz i chrupkość fety z delikatnym szpinakiem i wyrazistą fetą. Mam nadzieję, że penne Wam zasmakuje :)

Penne ze szpinakiem, łososiem, papryką i fetą

(2 porcje)

~ 100-150 g makaronu penne
~ 400 g mrożonego szpinaku
~ 100 g łososia wędzonego
~ 1 duża czerwona papryka
~ 50 g fety
~ 1 duża cebula
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
~ 1-2 łyżki oliwy

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odstawiamy.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy posiekanego łososia. Chwilę smażymy po czym wrzucamy szpinak (warto wyjąć go wcześniej z lodówki, żeby się rozmroził, to Wam oszczędzi kilka minut czekania ;)), a następnie posiekaną paprykę.

Wszystko trzymamy na ogniu mieszając ok. 5 minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wrzucamy makaron i mieszamy.

Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i delikatnie wszystko ostatni raz mieszamy. Przekładamy na talerze. Smacznego :)

Drukuj


2 thoughts on “Penne ze szpinakiem, łososiem, papryką i fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *