Penne ze szpinakiem, łososiem, papryką i fetą

Po ostatnim pięknym i obiecującym okresie kulinarnych eksperymentów i nowych smaków (który po prostu uwielbiam, a w trakcie jego trwania czuję prawdziwy flow :D), dzisiaj proponuję Wam bezpieczne, łatwe i szybkie połączenie, ale jakże smakowite! Oczywiście bazą tutaj jest makaron, który kiedy mowa o daniach na szybko, jest wręcz niezastąpiony. Tym razem ląduje ze szpinakiem, łososiem wędzonym, papryką i fetą. Obiad bez zbędnego kombinowania, a wychodzi taki wspaniały! Idealny na poprawę humoru w te przygnębiające i zimne dni (pierwszy chłodny dzień to był koszmar, teraz mam wrażenie, że albo to był taki wielki szok dla mnie, że jest zimno albo jest jakoś cieplej… anyway dzisiaj już nie chciało mi się płakać, jak musiałam wyjść z budynku na dwór ;p). Polecam gorąco, niech rozgrzeje Was w jesienne popołudnie :)

Penne ze szpinakiem, łososiem, papryką i fetą (2 porcje)

~ 100 g makaronu penne
~ 400 g mrożonego szpinaku
~ 200 g łososia wędzonego
~ 1 duża czerwona papryka
~ 50 g fety
~ 1 duża cebula
~ sól, pieprz
~ gałka muszkatałowa
~ odrobina oliwy do smażenia

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy. Dodajemy pokrojonego łososia. Chwilę smażymy po czym wrzucamy szpinak (warto wyjąć go wcześniej z lodówki, żeby się rozmroził, to Wam oszczędzi kilka minut czekania ;)), a następnie posiekaną paprykę. Wszystko trzymamy na ogniu ok. 5 minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wrzucamy makaron i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i delikatnie wszystko ostatni raz mieszamy. Przekładamy na talerze. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Penne ze szpinakiem, łososiem, papryką i fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *