Placek królewski

Nie wiem jak Wy, ale ja już odliczam dni do Świąt. Już nie mogę doczekać się tej magicznej atmosfery, leniuchowania z rodziną, choinki, kolęd, sernika, ryby po grecku (!) i wszystkiego wszystkiego związanego ze świętami. Na przedsmak świątecznego pichcenia i objadana się dzisiaj zapraszam na przepyszne ciasto, które krąży w naszej rodzinie już od bardzo długiego czasu i które jest jednym z nielicznych ciast, które je mój wybredny brat ;p Bardzo polecam :)

Placek królewski (blacha 35×25 cm)

  
Placki miodowe:
~ 300g mąki pszennej
~ 150 g masła lub margaryny
~ 5 łyżek cukru pudru
~ 2 łyżki miodu
~ 1 jajko
~ 1 łyżeczka sody

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Po tym czasie każdą lekko rozwałkować i wylepić nimi 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Każdą piec ok. 15 minut w 200 stopniach. Ostudzić.

Biszkopt:
~ 4 duże jajka
~ 100 g mąki pszennej
~ 100 g mąki ziemniaczanej
~ 1 szklanka cukru
~ 4 łyżki wody
~ 1 łyżka proszku do pieczenia

Żółtka ubić z wodą i połową szklanki cukru na puszystą masę. W osobnej misce ubić białka z cukrem. Żółtka i białka delikatnie wymieszać i dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie zamieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 175 stopniach. Wyjąć i ostudzić.

Krem budyniowy:
~ 0,5 litra mleka
~ 0,5 szklanki cukru
~ 1 cukier waniliowy
~ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
~ 1,5 łyżki mąki pszennej
~ 200 g masła

400 ml mleka, masło, cukier i cukier waniliowy zagotować. W 100 ml mleka dobrze rozmieszać obydwie mąki. Wylać powoli na gotujące się mleko cały czas mieszając aż powstanie krem budyniowy. Połowę na jeden placek miodowy. Przykryć biszkoptem i wyłożyć drugą połowę kremu budyniowego. Nałożyć drugi placek miodowy.

Polewa czekoladowa:
~ 4 łyżki cukru
~ 4 łyżki wody
~ 2 łyżki masła
~ 2 łyżki kakao

Wszystko wymieszać i rozpuścić na małym ogniu. Zagotowywać i zdejmować z ognia, aż polewa zgęstnieje. Wylać na wierzch ciasta. Posypać posypką i odstawić na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)

Drukuj


2 thoughts on “Placek królewski”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *