fbpx
Home brukselka Pieczona frittata z brukselką i mozzarellą – najłatwiejszy fit sposób na frittatę

Pieczona frittata z brukselką i mozzarellą – najłatwiejszy fit sposób na frittatę

by Kucharka w baletkach

Pieczona frittata to zdecydowanie mój ulubiony pomysł na wykorzystanie jajek, których ostatnio dostałam w liczbie 60 od moich ukochanych rodziców, którzy wiedzą, że żadna wałówka z domu nie ucieszy mnie bardziej niż siaty pełne warzyw od rolników, chleb z dobrej piekarni i jajka prosto ze wsi. Jednak tym razem trochę przesadzili z tą troską i czuję, że ta przepyszna pieczona frittata z brukselką i mozzarellą to tylko preludium do całego sezonu frittaty i może szakszuk gdzieś pomiędzy. Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo ta zdrowa pieczona frittata z brukselką to absolutne mistrzostwo. Jeżeli już chociaż raz jedliście pieczoną brukselkę to wiecie, jak cudownie soczysta i wyrazista się staje pod wpływem pieczenia, a tu dodatkowo mamy delikatność mozzarelli i puszystość jajecznego pieczonego omletu, a wszystko to razem sprawia, że ta frittata to po prostu cudo. Nie przedłużając więc zapraszam – fit pieczona frittata z brukselką i mozzarellą przed Wami. Wspomnę tylko, że ja niestety musiałam użyć bardzo dużej tartownicy, ale Wam polecam użyć foremki o średnicy 22 cm, bo frittata będzie wyższa i ładniejsza (a ja po prostu w trakcie przeprowadzki straciłam moją blaszkę i zapomniałam nadrobić straty ;-)).

Pieczona frittata z brukselką i mozzarellą

(tortownica o średnicy 22 cm – 3 porcje)

~ 1 duża cebula
~ 2-3 ząbki czosnku
~ 250 g brukselki
~ 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
~ 6 jajek
~ 1 garść posiekanej natki pietruszki
~ 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka masła klarowanego

Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 6-8 minut (nie musi być super miękka, bo jeszcze dojdzie w piekarniku ;-)). Odstawiamy.

Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Gdy cebula się zeszkli (ok. 2-3 minuty) dodajemy podgotowaną brukselkę. Mieszamy chwilę (ok. 1 minutę) i wyłączamy ogień. Dodajemy posiekaną natkę i oregano, mieszamy. Przekładamy do miski. Odstawiamy na 5-10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.

Do dużej szklanki lub miski wbijamy wszystkie jajka. Energicznie mieszamy widelcem, żeby wszystkie żółtka i białka się połączyły. Solimy i pieprzymy. Przelewamy do miski z warzywami. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i delikatnie mieszamy.

Tortownicę dokładnie natłuszczamy (ja zrobiłam to wacikiem namoczonym w oleju). Przelewamy całą zawartość miski. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 35-40 minut. Wyjmujemy, obkrajamy brzegi i odstawiamy na 5 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :-)

IlośćKcalBiałkoWęglowodanyTłuszczBłonnik
Porcja35824 g13 g24 g4 g

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close