fbpx

Pomidorowa zupa z soczewicą i ciecierzycą inspirowana marokańską harirą – rozgrzewająca i sycąca zupa idealna na zimę

by Kucharka w baletkach

Tradycyjne zupy polskie, jak pomidorowa, ogórkowa czy nawet rosół, to nigdy nie byli moi ulubieńcy. Zdecydowanie bardziej skłaniałam się ku zupom krem albo ku bardziej treściwym i gęstym opcjom, jak na przykład zupa krem z brukselki albo wegańska zupa meksykańska. I właśnie w te śniegi i mrozy, bardzo często ostatnio gotuję gęste zupy, które da się przyrządzić w jednym garnku, są sycące, pyszne i zdrowe, a do tego zostawiają mało naczyń do zmywania ;) I taka właśnie jest sycąca wegańska pomidorowa zupa z soczewicą i ciecierzycą inspirowana marokańską harirą. Pamiętam, że pierwszy raz harira pojawiła się u mnie w okresie studiów i nie umiałam przestać jej robic, bo nie dość, że była zdrowa i tania, to też niezwykle pożywna i pyszna. Ta pomidorowa zupa z soczewicą i ciecierzycą skrywa w sobie dodatkowo komosę ryżową, która sprawia, że całość jest jeszcze bogatsza w wartości odżywcze i sycąca. Polecam ją również podać z wegańskim lub tradycyjnym parmezanem, który dodaje fajnego wyrazistego smaczku. Zapraszam – idealna zupa na zimę przed Wami :) 

Pomidorowa zupa z soczewicą i ciecierzycą inspirowana marokańską harirą

(2 porcje)

~ 50 g soczewicy brązowej lub zielonej
~ 50 g komosy ryżowej
~ 1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu) lub 100 g suchej ciecierzycy (moczymy przez noc i gotujemy ok. 1 godzinę do miękkości)
~ ok. 750 ml wody
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 duża marchewka
~ 1 duża pietruszka
~ 1 średni pomidor
~ 250 ml passaty pomidorowej
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
~ sól, pieprz
~ 1 mały pęczek natki pietruszki lub 1 łyżeczka suszonej
~ do podania: tradycyjny lub wegański parmezan, posiekany szczypiorek
~ 2 łyżki oliwy

Na oliwie podsmażamy cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy 1-2 minuty i dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy pokrojonego drobno pomidora. Smażymy kolejne 2-3 minuty.

Przyprawiamy paprykami, cynamonem i kminem rzymskim. Dodajemy soczewicę oraz komosę i wlewamy wodę. Zagotowujemy i dusimy na średnim ogniu ok. 30 minut.

Następnie dodajemy passatę. Mieszamy dokładnie i wrzucamy ciecierzycę. Dusimy ok. 10 minut, żeby zupa się lekko zredukowała.

Solimy i pieprzymy do smaku, a następnie wrzucamy natkę pietruszki (najlepiej świeżą, ja niestety nie miałam tym razem). Trzymamy jeszcze chwilkę na ogniu i przekładamy porcje do miseczek. Podajemy posypane szczypiorkiem, najlepiej z tradycyjnym lub wegańskim parmezanem. Smacznego :)

IlośćKcalBiałkoWęglowodanyTłuszczBłonnik
Porcja57525 g85 g16 g20 g

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close