fbpx

Pyszne pomysły na naleśniki i omlety

by Kucharka w baletkach

Omlety, jak i naleśniki, są szybkie w przygotowaniu i można je podawać na słodko lub na słono, co sprawia, że są odpowiednie na każdą okazję – od śniadania po deser. Tym bardziej warto poznać ich nietradycyjne wersje: po amerykańsku, z kaszą manną czy w wersji fit i poeksperymentować z dodatkami.

Nikt nie robi takich naleśników jak babcia – wiadomo! Proste i szybkie dania mączne to dla wielu z nas wyznacznik komfortu – kojarzą się z domowym ciepłem, rodziną i wspólnie spędzanym czasem.  Delikatne i puszyste, podane z ulubionymi dodatkami, poprawią humor nawet, gdy od rana wieje i pada, albo gdy dzieciom wyżynają się zęby.

Wszyscy lubią potrawy z mąki i jajek – naleśniki i omlety zjedzą nawet niejadki. Nic dziwnego – zarówno jajka, jak i mąka, są doskonałymi nośnikami smaku. Absorbują i podkreślają smaki dodatków: niezależnie, czy będą to owoce, ser, warzywa czy mięso. Wersje słodkie i słone, z polewą lub bez – dają wiele możliwości połączeń smakowych, dobranych do własnych preferencji.

Warto wypróbować amerykański pomysł na puszyste naleśniki łączące nutę słodką i słoną, albo delikatne naleśniki z kaszki manny, które na pewno zasmakują najmłodszym. Z kolei wszystkich, którzy unikają smażonych potraw mącznych ze względu na kaloryczność, zachęcamy do skorzystania z naszych fit przepisów – naleśniki czy omlety mogą być lżejsze i zgodne z wymogami diety.

Naleśniki z kaszy manny

Naleśniki to proste danie, często z wykorzystaniem tego, co akurat jest w domu pod ręką. Zostało ci ugotowanej kaszy manny? Zrób naleśniki! Wystarczy wymieszać ugotowaną i ostudzoną kaszkę z jajkami roztrzepanymi z cukrem i smażyć jak naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony. To danie jest  pyszne – a jakże proste. Naleśniki można posmarować ulubionym dżemem lub powidłami, zwinąć w ruloniki lub w trójkąty. Smakują znakomicie z cukrem pudrem, jak i z syropem czekoladowym. Po takim śniadaniu dobry humor gwarantowany!

Naleśniki z napojem sojowym i malinami

Zwolennicy słodkich śniadań nietolerujący laktozy docenią przepis na naleśniki z wykorzystaniem napoju sojowego zamiast mleka. Jeśli mąkę pszenną zastąpimy orkiszową, uzyskamy fit przepis, który jednocześnie zachowa pełnię smaku. Naleśniki są najlepsze, gdy usmażymy je na klarowanym maśle, ale wersja na oleju też jest smaczna. Gotowe naleśniki można podawać z ulubionymi owocami – najlepiej ze świeżymi malinami, a także z syropem klonowym lub cukrem pudrem.

Pancakes z syropem klonowym i bekonem

Pancakes, czyli amerykańskie puszyste naleśniki, są doskonałe na śniadanie lub deser. Przygotowuje się je z wykorzystaniem maślanki i proszku do pieczenia: https://uwielbiam.pl/przepis/pancakes-z-syropem-klonowym-i-bekonem – a po usmażeniu podaje z syropem klonowym i plasterkami smażonego boczku. To ulubione danie amerykańskich dzieci jest bardzo pożywne i smaczne. Z pewnością docenią je zwolennicy słono-słodkich połączeń smakowych.

Klasyczny wybór dodatku do pancakes to syrop klonowy, ale można również użyć syropu z agawy, melasy czy karmelu. Do tego koniecznie dodajmy kawałek masła, które szybko stopi się  na gorących plackach i świeże owoce, takie jak borówki, truskawki, banany czy maliny, nadające słodyczy i świeżości. Warto użyć wyobraźni – dodatki są kwestią gustu. Podpowiadamy, że posiekane orzechy, takie jak orzechy włoskie, pekan czy migdały, dodają chrupkości, a śmietana lub jogurt grecki – lekkości.

Omlet twarogowy fit

Zalet jajek nikomu nie trzeba przedstawiać, jednak dla osób na różnorodnych dietach, problematyczne w przygotowaniu omletu mogą być mąka pszenna i tłuszcz. Tymczasem okazuje się, że można je bardzo łatwo zastąpić – bez uszczerbku dla smaku. Jeśli dokładnie zblendujemy na gładką masę jajko, mleko, mąkę, odżywkę białkową oraz twaróg, uzyskamy smakowitą podstawę omletu, który po usmażeniu, w zestawieniu z powidłami śliwkowymi, jogurtem i miodem lub syropem klonowym stanowi pyszne danie – zarówno na śniadanie, brunch, jak i na szybki lunch.

Najprostszy omlet bananowo -owsiany w 5 minut

Prosty omlet z dodatkiem kakao i bananów jest gotowy w 15 minut, a korzyści zdrowotne płynące z tego przepisu są ogromne. Osoby będące na diecie bezglutenowej docenią możliwość zamiany mąki pszennej na owsianą. Kakao jest bogate we flawonoidy wspierające pracę serca i jest źródłem wielu ważnych minerałów, takich jak magnez, żelazo, potas i cynk. Z kolei banany dostarczają potasu, wit. C, B6, potasu i magnezu. Przepis jest bardzo prosty: https://uwielbiam.pl/przepis/najprostszy-omlet-bananowo-owsiany-w-5-minut – warto go wypróbować.

Artykuł sponsorowany

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close