fbpx

Tradycyjny tort Marcinek, czyli hajnowski tort ze śmietanką i kruchym ciastem z Podlasia

by Kucharka w baletkach

Tradycyjny tort Marcinek, czyli hajnowski tort ze śmietanką i kruchym ciastem z Podlasia nie tylko wyjątkowo wygląda, ale też smakuje.

Mój rodzinny dom to miejsce, w którym stawiałam swoje pierwsze kulinarne kroki. I choć tam najlepiej mi się piecze, to zawsze muszę brać poprawkę na to, że mam tam naprawdę ciężkich wybrednych krytyków, którzy na pewno nie będą ukrywać, jeżeli coś im nie smakuje i nie lubią zmian.

Z tego powodu na wszelkie rodzinne imprezy zawsze piekę coś bezpiecznego i sprawdzonego. I czasem dorzucam coś ekstra nowego, żeby sama mieć większą frajdę i pokazać coś nowego rodzicom, którzy akurat chętnie spróbują.

Zazwyczaj więc na urodziny pojawiał się u nas tort ze śmietanką i truskawkami lub tort czekoladowy. Najważniejsze, żeby nie zmieniać kremu śmietankowego na maślany i nie dorzucać mniej standardowych owoców. Jednak tym razem postanowiłam wprowadzić coś nowego, co też każdemu będzie smakować i upiekłam najlepszy tort o nazwie Marcinek wywodzący się z Podlasia, a dokładniej Hajnówki.

Przepis na wielowarstwowy tort Marcinek z Hajnówki – czasochłonna, ale łatwa praca

Marcinek wiąże się z pieczeniem wieku warstw, a potem ubijaniem chorej ilości śmietany. Przy przygotowaniu go trzeba nie tylko uzbroić się w cierpliwość, ale też dużą ostrożność. Blaty są super kruche i cieniutkie, więc już ciut za mocny chwyt może sprawić, że się połamią.

Jednak Marcinek to naprawdę idealny tort urodzinowy. Co więcej, jest bardzo uniwersalny. W końcu czego tu nie lubić – słodki śmietankowy krem i mięciutkie lekko słodkie warstwy ciasta. Taki tort świetnie sprawdzi się na każdą okazję, a to również idealny tort dla dzieci.

Dodatkowo, Marcinek pięknie się prezentuje i naprawdę robi wrażenie. Nie wymaga dużego doświadczenia w pieczeniu. Jeżeli będziemy ostrożnie obchodzić się z blatami, wszystko powinno pójść gładko, choć na pewno nie szybko ;)

Ja już mam zamówienie na ten piękny tort na urodziny mojej mamy. Tym razem zrobię go chyba w wersji kakaowej z czekoladowymi blatami. Jednak na razie zachęcam do włączenia go do własnego repertuaru tort owego. Domowy tort przygotowany dla bliskich to zawsze piękny prezent :)

Choć taki tort Marcinek z Podlasia będzie świetny, żeby umilić sobie weekend lub nie, bez specjalnej okazji. Gwarantuję, że nikt się nie obrazi, kiedy do kawy dostanie taki kawałek tortu ;) 

Pamiętaj tylko, że blaty muszą mieć czas, żeby zmięknąć pod wpływem kremu. Najlepiej więc zrobić Marcinka wieczorem i wstawić do lodówki na noc. Jeżeli jednak wolisz zrobić go rano, to odstaw na przynajmniej 6-8 godzin do lodówki przed podaniem.

Drukuj

Tradycyjny tort Marcinek, czyli hajnowski tort ze śmietanką i kruchym ciastem z Podlasia

Liczba porcji: 16 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 514 kalorii, 6b, 46w, 33t (w gramach)

SKŁADNIKI

Kruche blaty:

  • 125 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 450 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 1200 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 275 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wierzch:

  • 200 g pokruszonych ciastek bez nadzienia i czekolady / pokruszonego biszkoptu

PRZYGOTOWANIE

Kruche blaty:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia (spód wystarczy).
  3. Śmietanę wlewamy do wysokiej szklanki. Dodajemy sodę i odstawiamy, aż śmietana zwiększy swoją objętość (uwaga, bo może nawet ją podwoić ;)).
  4. W misie miksera ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt dalej ucierając.
  5. Następnie dodajemy śmietanę z sodą, mąkę i sól. Mieszamy, a następnie wyrabiamy dłońmi na jednolite elastyczne ciasto.
  6. Ciasto dzielimy na 15 równych części (najlepiej zważyć całość i podzielić na 15 - u mnie wyszło po ok. 55 g na każdą porcję ciasta).
  7. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na płaski placek wielkości tortownicy.
  8. Pieczemy każdy blat osobno w rozgrzanym piekarniku ok. 7-8 minut, aż się lekko zarumieni.
  9. Za każdym razem ostrożnie otwieramy tortownicę i zsuwamy blat na stół uważając, żeby się nie pokruszył.

Krem śmietankowy:

  1. W dużej misie miksera umieszczamy śmietany (będzie ich ponad 1,5 l, a jeszcze zwiększą swoją objętość).
  2. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach będąc przy tym cierpliwym i uważając, żeby nie przebić śmietany. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
  3. Tutaj ponownie warto zważyć śmietanę, żeby mniej więcej po równo podzielić. Najlepiej całą wagę śmietany podzielić na 16 części - 14 do przełożenia między blatami i 2 na boki oraz wierzch (u mnie wyszło ok. 85 g na każdą część).

Przełożenie:

  1. Kremem przekładamy blaty.
  2. Na koniec dokładnie rozsmarowujemy na boki oraz na wierzch.
  3. Do boków i wierzchu przyczepiamy pokruszone ciastka lub biszkopt.
  4. Przygotowany tort schładzamy przynajmniej 6-8 godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Jak się całować 21 lutego 2022 - 16:14

Torcik wygląda rewelacyjnie <3!

Odpowiedz
Edyta 22 lutego 2022 - 09:27

Świetny torcik! bardzo podoba mi się taka warstwowa forma. :)

Odpowiedz
Wiola 26 marca 2022 - 08:46

Witam, czy mąkę pszenną można zastąpić mąka Owsiaka bezglutenową? Czy proporcje wtedy zachowuję takie same?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 27 marca 2022 - 19:35

Mąka owsiana i pszenna mają podobne właściwości, więc myślę, że powinno być ok :) Proporcje wtedy takie same jak w wyjściowym przepisie :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close