Pamiętam, że jeszcze dawno temu, kiedy dopiero zaczynałam moją przygodę z gotowaniem oglądałam program Nigelli. Pomijając już kaloryczność i tłustość jej potraw (przynajmniej w tamtym okresie, bo ostatnio do rąk trafiła mi jakaś odchudzona książka Nigelli :p) to uwielbiałam te programy, bo Nigella była dla mnie taką boginią gotowania, która po prostu czerpała z tego przyjemność. I tą miłością do kuchni właśnie ona mnie zaraziła. I mój zbiór kulinarnych książek właśnie zaczął się od jednej z książek Nigelli. I pamiętam moje małe niezadowolenie, kiedy odkryłam, że wiele przepisów jest z składników, które nie są w mojej szafce (a 15 lat temu w Toruniu nie wszystko było takie dostępne ;p), a część z nich po prostu zastępowałam. I jednym z nich był ser cheddar. Pojawiał się bardzo często i przez to nieodłącznie najbardziej kojarzy mi się z brytyjską kuchnią. I ostatnio postanowiłam nieco bardziej zapoznać się z cheddarem i powstała cudowna tarta z brokułami i serem cheddar. Sam ser rzeczywiście jest trochę bardziej pikantny niż tradycyjny ser żółty, bardzo fajnie się roztapia i super pasuje do brokułów. Jednak w moim odczuciu jest tez nieco tłustszy niż nasz ser żółty, więc ja po prostu pozbierałam ręcznikiem papierowym kropelki tłuszczu, które zebrały się na wierzchu. Ale sama tarta smakuje naprawdę cudownie, choć w moim odczuciu można spokojnie zastąpić cheddar serem żółtym i zrobić nieco łagodniejszą wersję – będzie równie smaczna :) Więc nie przedłużając dłużej zapraszam – tarta z brokułami i serem cheddar przed Wami :)
Tarta z brokułami i serem cheddar
(tortownica o średnicy 22 cm)
Ciasto:
~ 100 g twarogu półtłustego
~ 50 g masła lub margaryny
~ 100 g maki pełnoziarnistej
~ solidna szczypta soli
Twaróg mieszamy z masłem. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy dokładnie na jednolite ciasto i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wylepiamy dno i brzegi natłuszczonej tortownicy. Podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Nadzienie:
~ 300 g różyczek brokuła (ok. 3/4 jednego)
~ 100 g jogurtu greckiego
~ 1 jajko
~ 50 g sera cheddar
~ 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej z solą
~ 1/4 łyżeczki pieprzu
Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 7 minut, aż będą al dente. Lekko studzimy i siekamy na mniejsze części pozostawiając trochę różyczek w całości. Mieszamy z jajkiem, jogurtem greckim, przyprawą warzywną i pieprzem. Farszem przekładamy do podpieczonego spodu i pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Następnie wierzch posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na chwilkę i podajemy. Smacznego :)
4 komentarze
Jednym z problemów różnych przepisów jest fakt, że produkty nie są dostępne wszędzie w szczególnosci dotyczy to książek weganskich. Czesto produkty są wydumane… W moim mieście w spożywczaku nie kupi sera o którym mówisz ale ten można zastąpić innym, chociaż to nie bedzie to samo ale trudniej z innymi produktami :) Niemniej Twoja tarta na pewno była smaczna ;) i świetne zdjęcia
O tak Nigella to bogini kuchni! Normalnie z przyjemnością się ja ogląda :D A tarta brzmi super. Wytrawną tartę jadlam raz i to właśnie z brokułami! Pycha :)
Jestem vege. Czy da się to zrobić bez jajka?
Można zrobić bez jajka, ale wtedy spód posmarowałabym zmielonym twarogiem z solą i pieprzem i w niego lekko wcisnęła brokuł ;-) Można też pokusić się o przygotowanie wegańskiego sosu serowego np. https://www.kucharkawbaletkach.pl/weganski-sos-serowy-z-ziemniaka/ jako wypełnienie tarty z brokułami – myślę, że smaczne by wyszło :)