Ratatouille, czyli francuski gulasz warzywny

Pierwszy raz z ratatouille zetknęłam się w bajce o tym samym tytule i pamiętam, że już we wersji animowanej przypadło mi do gustu. Wyobrażałam je sobie właśnie tak jak tam, czyli w postaci cieniutkich plasterków. Zaczęłam szperać w Internecie i przeczytałam, że mimo wszystko ratatouille, czyli francuski gulasz warzywny zazwyczaj jest duszony raczej niż pieczony. Spróbowałam jednak najpierw wersji pieczonej w plasterkach, a potem duszonej i muszę powiedzieć, że różnicy dużej nie ma, ale o wiele mniej zachodu jest z wersją duszoną, dlatego ją przygotowuję częściej i tutaj też taką podaję ;) Ratatouille, czyli francuski gulasz warzywny jest niezwykle aromatyczny i smaczny z dużą ilością świeżych warzyw. Ja najbardziej lubię je podane do kurczaka lub z włoską ricottą i pieczywem. Ale najbardziej francuskie będzie podane jako przystawka w duecie z podpieczoną bagietką. Róbcie koniecznie póki stragany są pełne świeżych warzyw :)

Ratatouille, czyli francuski gulasz warzywny

(2-3 porcje)

~ 1 duża cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 2 duże pomidory (ok. 400-500 g; mięsiste najlepiej)
~ 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta)
~ 1 średnia cukinia (ok. 400g)
~ 1 bakłażan (ok. 400 g)
~ ew. 2 łyżki przecieru pomidorowego (w przypadku, gdy pomidory są za mało mięsiste, by stworzyć sos ;))
~ 3-4 łyżki oliwy
~ 1 łyżka ziół prowansalskich
~ 1/2 łyżeczki tymianku
~ sól, pieprz

Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut, żeby puścił sok. Przepłukujemy zimną wodą i osuszamy.

Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy pokrojoną paseczki paprykę, a następnie pokrojone kostki bakłażana i plastry cukinii. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy drobniutko posiekane pomidory, zioła oraz tymianek. Dusimy ok. 10-15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną, a pomidory utworzą sos.

Po tym czasie dodajemy ewentualnie przecier, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z pieczywem lub ryżem. Smacznego :)

Drukuj



1 thought on “Ratatouille, czyli francuski gulasz warzywny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *