Ciasto z tahini i jabłkami – słodkie, bez cukru i bez miksera

Ciasto z tahini i jabłkami robiłam już kilka razy z rzędu, bo istatnio bardzo polubiłam robienie ciast „keksówkowych”. Zazwyczaj robi się je bez użycia miksera, a są bardzo aromatyczne, wilgotne i niesamowicie pyszne. A nawet przekonałam samą siebie, że takie ciasta mogą być o równie pyszne, co te z kremami i masami (a dla mnie nawet lepsze ;-)). Dzisiaj mam dla Was cudowne zdrowe ciasto z tahini i jabłkami bez cukru słodzone miodem z wyraźną sezamową nutką od tahini. Ciasto z tahini i jabłkami jest wilgotne, sezamowe, puszyste i uzależniające :) A do tego bardzo zdrowe, używamy tutaj mąki pełnoziarnistej, a zamiast cukru jest wspominany miód. I dzięki temu w całym domu pachnie tak cudownie. Zapraszam :-)

Ciasto z tahini i jabłkami

(keksówka 20×11 cm)

~ 500 g jabłek
~ 200 g tahini
~ 200 g miodu
~ 200 g mąki pełnoziarnistej
~ 2 jajka
~ 1 łyżeczka sody
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 1/4 szklanki wody
~ 50 g płatków migdałowych

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Mieszamy z tahini i płynnym miodem. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Wbijamy jajka i dolewamy wodę. Dokładnie mieszamy do połączenia.

Wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy ok. 60 minut w rozgrzanym piekarniku sprawdzając patyczkiem czy jest przepieczone. Jeśli nie – przykrywamy wierzch papierem do pieczenia, żeby się za bardzo nie spiekł i pieczemy dodatkowe 5-10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Ciasto z tahini i jabłkami – słodkie, bez cukru i bez miksera”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *