fbpx

Ciasto z tahini i jabłkami – słodkie, bez cukru i bez miksera

by Kucharka w baletkach

Ciasto z tahini i jabłkami robiłam już kilka razy z rzędu, bo istatnio bardzo polubiłam robienie ciast “keksówkowych”. Zazwyczaj robi się je bez użycia miksera, a są bardzo aromatyczne, wilgotne i niesamowicie pyszne. A nawet przekonałam samą siebie, że takie ciasta mogą być o równie pyszne, co te z kremami i masami (a dla mnie nawet lepsze ;-)). Dzisiaj mam dla Was cudowne zdrowe ciasto z tahini i jabłkami bez cukru słodzone miodem z wyraźną sezamową nutką od tahini. Ciasto z tahini i jabłkami jest wilgotne, sezamowe, puszyste i uzależniające :) A do tego bardzo zdrowe, używamy tutaj mąki pełnoziarnistej, a zamiast cukru jest wspominany miód. I dzięki temu w całym domu pachnie tak cudownie. Zapraszam :-)

Ciasto z tahini i jabłkami

(keksówka 20×11 cm)

~ 500 g jabłek
~ 200 g tahini
~ 200 g miodu
~ 200 g mąki pełnoziarnistej
~ 2 jajka
~ 1 łyżeczka sody
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 1/4 szklanki wody
~ 50 g płatków migdałowych

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Mieszamy z tahini i płynnym miodem. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Wbijamy jajka i dolewamy wodę. Dokładnie mieszamy do połączenia.

Wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy ok. 60 minut w rozgrzanym piekarniku sprawdzając patyczkiem czy jest przepieczone. Jeśli nie – przykrywamy wierzch papierem do pieczenia, żeby się za bardzo nie spiekł i pieczemy dodatkowe 5-10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

9 komentarzy

Magdalena Kuchaja 7 września 2014 - 17:17

kawałek takiego ciasta z koktajlem owocowym i nic więcej do szczęścia nie trzeba :)

Odpowiedz
gin 9 września 2014 - 22:09

Mmm, zapach wydobywający się z piekarnika musiał zwabić niejednego łasucha :) Coś wspaniałego :)

Odpowiedz
Gosia 1 października 2019 - 09:39

Ale bym spróbowała, tylko że mam felerny piekarnik.

Odpowiedz
malgosia 15 marca 2022 - 17:00

Witam.Nie moge spozywac cukru,a takze miodu,czy moge zamienic miod na erytrytol?Tylko miod jest plynny,a ja mam erytrytol w krysztalkach (jak cukier) czym “wypelnic” to miejsce po miodzie,zeby ciasto nie bylo suche?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 23 marca 2022 - 08:25

Dzień dobry. Hmm nie próbowałam tak, ale myślę, że ja dałabym 100 g erytrolu, 1 rozgniecionego banana i troszkę mleka (myślę, że ok. 1/2 szklanki powinno starczyć). Chyba nawet sama spróbuję w ten sposób :)

Odpowiedz
malgosia 4 września 2022 - 09:54

Bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.M

Odpowiedz
Ola 20 stycznia 2024 - 14:01

Co mogę dać zamiast miodu, czy mus z daktyli nada się ?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 20 stycznia 2024 - 16:28

Szczerze powiedziawszy nie próbowałam z innym płynem niż miodem, a miód tutaj idealnie pasuje. Jednak, myślę, że z syropem daktylowym powinno wyjść, ale nie jestem przekonana, że ciasto będzie równie smaczne (choć pewnie wciąż smaczne ;))

Odpowiedz
Ola 20 stycznia 2024 - 17:14

Dziekuje za szybka odpowiedz , wiem , ze miod traci właściwości w wysokich temperaturach i dlatego nie chce go dodawać

Odpowiedz

Skomentuj

Close