Makaron z tuńczykiem, warzywami i mozzarellą

Makaron z tuńczykiem, warzywami i mozzarellą to bardzo studencka, ekspresowa, tania i bardzo smaczna propozycja na obiad lub kolację. Ja zazwyczaj używam do niego mojego ukochanego makaronu penne, ale tak naprawdę każdy typ powinien się sprawdzić, a przy świderkach kawałki tuńczyka, warzyw i sera wkręcą się w makaron, więc jest nawet szansa, że będzie jeszcze smaczniejszy ;) Ale niezależnie od typu makaronu, który wybierzecie, makaron z tuńczykiem, warzywami i mozzarellą jest po prostu super smaczny, świeży, aromatyczny, sycący i mam nadzieję, że chętnie będziecie do niego często wracać :-)

Makaron z tuńczykiem, warzywami i mozzarellą

(2 porcje)

~ 100-150 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty)
~ 1 cebula
~ 2 papryki czerwone
~ 3 pomidory (ok. 400 g)
~ 2 cukinie (ok. 0,5 kg)
~ 1 puszka tuńczyka (po odsączeniu: 130 g)
~ 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
~ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka suszonego tymianku
~ 1 łyżka oliwy

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Wrzucamy pokrojone w kostkę papryki. Po kilku chwilach dodajemy pokrojone drobno pomidory, a następnie pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusimy kilka minut.
Dodajemy odsączonego tuńczyka i przecier pomidorowy. Mieszamy całość i dusimy do momentu, aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut).

Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wrzucamy makaron. Mieszamy i dodajemy pokrojoną drobno mozzarellę. Mieszamy wszystko, aż mozzarella się roztopi i rozejdzie się po całości. Podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


4 thoughts on “Makaron z tuńczykiem, warzywami i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *