Penne z tuńczykiem, warzywami i mozzarellą

Rzadko jakoś sięgam po tuńczyka, bo choć wiem, że jest dobry, to jednak boję się, że potrawa z jego dodatkiem będzie sucha… Ale w końcu dzisiaj się przełamałam i dochodzę do wniosku, że absolutnie się co do niego myliłam. Wiadomo, gdyby chcieć jeść go z puszki to jest suchy, ale w odpowiednim połączeniu jest przepyszny. Tym razem wylądował u mnie na obiad w połączeniu z pomidorami, papryką, cukinią i mozzarellą. A do tego wszystkiego makaron. Pyszne, zdrowe i świeże. I z góry przepraszam za wyszczerbiony talerzyk, ale nie zauważyłam tego wcześniej :( Niemniej jednak nie umniejsza on w smaku makaronowi ;p Zapraszam serdecznie :)

Penne z tuńczykiem, warzywami i mozzarellą (2-3 porcje)

~ 150 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty)
~ 1 cebula
~ 2 papryki czerwone
~ 3 pomidory (ok. 400 g)
~ 2 cukinie (ok. 0,5 kg)
~ 1 puszka tuńczyka (po odsączeniu: 130 g)
~ 150 g mozzarelli
~ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
~ vegeta, pieprz
~ 2 łyżeczki suszonego tymianku
~ odrobina oliwy

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Wrzucamy pokrojone w kostkę papryki. Po kilku chwilach dodajemy pokrojone pomidory, a następnie pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusimy kilka minut.
Dodajemy odsączonego tuńczyka i przecier pomidorowy. Mieszamy całość i dusimy do momentu, aż warzywa zmiękną.
Po tym czasie doprawiamy vegetą, pieprzem i tymiankiem. Wrzucamy makaron. Mieszamy i dodajemy pokrojoną drobno mozzarellę. Mieszamy wszystko, aż mozzarella rozejdzie się po całości i całkowicie się rozpuści. Podajemy od razu. Smacznego :)

Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2014

Drukuj



4 thoughts on “Penne z tuńczykiem, warzywami i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *