Zawsze, kiedy truskawki się kończą jakoś nie umiem się z tym pogodzić… Przecież dopiero, co się zaczęły! Ale to chyba po prostu, dlatego, że czerwiec tak błyskawicznie mija. A zresztą truskawek nigdy nie dość, więc zawsze za mało się ich je niż powinno ;p My jeszcze na ostatnią chwilę zrobiłyśmy dżemów na cały rok (btw robienie dżemów to jedna z rzeczy, której nie lubię robić w kuchni i zdałam sobie z tego sprawę w sobotę ;p). Mam nadzieję, że Wam ten moment nie umknął i też się zabezpieczyliście na cały rok ! A już na ostatnie kęsy truskawek mam dla Was przepyszną, zdrową i lekko orzeźwiającą sałatkę z tymi czerwonymi maleństwami w towarzystwie awokado, ricotty i dressingu miodowego. Sałatka z truskawkami, awokado i ricottą to bardzo lekka, a jednocześnie pożywna propozycja, idealna na lato. Bo sałatki w taką pogodę to obok lodów i chłodników rozwiązanie idealne :) Polecam serdecznie :)
Sałatka z truskawkami, awokado i ricottą
(2 porcje)
~ 1 opakowanie mieszanki sałat (użyłam z rukolą ;))
~ 1 średnie awokado
~ 400-500 g truskawek
~ 200 g ricotty
~ 3-4 łyżki octu balsamicznego
~ 1 łyżka miodu
~ odrobina oliwy
~ sól, pieprz
Mieszankę sałat mieszamy z octem, miodem i odrobiną oliwy. Solimy i pieprzymy, wykładamy porcje na talerze.
Truskawki kroimy na połówki, a awokado obieramy i kroimy w plasterki, a następnie w kosteczkę. Układamy owoce na sałacie. Łyżkami wykładamy ricottę. Podajemy od razu, najlepiej z pieczywem. Smacznego :)
3 komentarze
też nie lubię robić dżemów, a moja kuchnia potem wyglada jakby truskawkowa burza przez nią przeszła :):) no ale na szczęście już zapasy na zimę są :):) bardzo smakowita sałatka :)
Sałatka wygląda przepysznie, zwłaszcza dla takiego truskawkożercy jak ja :p Mam nadzieję, że jeszcze trochę będzie się mozna nimi cieszyc – póki co na bazarkach widuję w sporych ilościach :)
Super połączenie :)