fbpx

Miętowa sałatka z bobem, komosą i awokado – wegańska sycąca orzeźwiająca sałatka na lato

by Kucharka w baletkach

Zachciało mi się czegoś zielonego po weekendowych szaleństwach i padło na sałatkę. Jedną z najlepszych sałatek pod słońcem, która jest kolejnym dowodem na to, że sałatki z bobem to sałatkowe królowe. Przed Wami miętowa sałatka z bobem, komosą i awokado.

Bób idealnie zastępuje dodatek mięsny czy rybny. Dodatkowo, sam w sobie jest tak smaczny, mięsisty i sycący, że, z pozoru góra zielonego, zmienia się w idealny pyszny zbilansowany posiłek na zimno. A miętowa sałatka z bobem, komosą i awokado jest tego przykładem.

Przyznam szczerze, że nigdy nie nadużywałam mięty w kuchni. Raczej sporadycznie dodawałam ją do dań zachowując ją raczej do wody z cytryną. Jednak, kupiłam ostatnio piękną świeżą miętę i od razu podpasowała mi do bobu.

Taka przecudowna miętowa sałatka idealnie nada się nawet na lunch czy obiad, bo jest bardzo sycąca, a jednocześnie lekka, świeża i orzeźwiająca. Co więcej, pięknie się prezentuje i jest bardzo zdrowa.

Zapraszam – odrobina pysznej sezonowej zieleniny po weekendzie przyda się każdemu :-)

Miętowa sałatka z bobem, komosą i awokado

(2 porcje)

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 60 g komosy ryżowej (ok. 4 duże łyżki)
  • 300-350 g bobu niełuskanego
  • 1 awokado (ok. 140 g miąższu)
  • garść świeżej mięty
  • mała garść świeżego koperku
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie ;-))
  • sól, pieprz

1.Bób obieramy i gotujemy do miękkości (ok. 8-10 minut; jak będzie miękki wyjmujemy od razu, żeby nie stracił koloru ;)).

2. W salaterkach układamy mieszankę sałat. Na niej, w miarę równomiernie, układamy ugotowaną komosę i ziarenka bobu. Posypujemy posiekanym koperkiem, a następnie układamy pokrojone w plasterki awokado. Posypujemy listkami mięty.

3. Do małej miseczki wciskamy sok z cytryny. Dodajemy oliwę, 1-2 łyżki wody, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (opcjonalnie, bez czosnku też jest smaczna ;-)). Mieszamy i polewamy sałatki z wierzchu. Doprawiamy solą i (najlepiej świeżo zmielonym) pieprzem. Podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Beata M. 14 lipca 2020 - 11:44

Sałatka wygląda bardzo apetycznie :)

Odpowiedz
pinkyyy 14 lipca 2020 - 18:43

Dziękuję bardzo i zapewniam, że jest jeszcze lepsza niż wygląda :)

Odpowiedz
Renata 15 lipca 2020 - 04:46

fajna kompozycja, musi być pyszna :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close