fbpx

Tarta z budyniem i malinami – najlepszy deser na lato

by Kucharka w baletkach

Tarta z budyniem i malinami to tarta, która pojawia się u nas w każde lato.

Zresztą stała się małą legendą, kiedy robiłam ją pierwszy raz. Moja rodzina była wtedy bardzo żądna deseru, ja robiłam ją na ostatnią chwilę i budyń nie zdążył wystygnąć. Podałam tą tartę, zaczęłam kroić, budyń ściekał z każdego kawałka i każdy tylko szybko podstawiał talerz. Jednak, okazało się, że budyń na ciepło smakuje ekstra i poza niezbyt estetycznym podaniem, tarta poszła w 5 minut.

Tarta z budyniem i malinami na sezon malinowy i nie tylko

Tarta z budyniem i malinami - kawałek na talerzu

Dla mojej mamy ta właśnie nieestetyczna tarta z cieknącym budyniem to była najlepsza tarta, którą jadła. Teraz już daję sobie więcej czasu i pozwalam zastygnąć budyniowi ;)

I ta przepyszna krucha tarta z malinami sprawiła, że potem powstała tarta z budyniem i borówkami. A zaraz po niej bezglutenowa tarta z borówkami i truskawkami. Teraz najczęściej robię miks z borówkami i malinami. Żeby każdy mógł sobie wybrać, co najbardziej lubi ;)

Zresztą ta tarta jest bardzo uniwersalna. Mamy tutaj przepyszne maślane kruche ciasto. To ciasto wypełnia lekko słodki budyń z nutką wanilii. A na nim leżą sobie słodko-kwaskowate owoce balansujące całość. Dla mnie taka tarta na lato to tarta idealna. Każdy ją lubi, każdy chwali i ma w sobie coś takiego beztroskiego letniego.

Bardzo polecam. Idealna na wszelkie imprezy rodzinne, weekendowe grille czy po prostu letnie wieczory.

Tarta z budyniem i malinami

Drukuj
Liczba porcji: 10 (tartownica o średnicy 28 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 230 kalorii 5 g białka, 30 g węglowodanów, 10 g tłuszczy, 3 g błonnika na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g masła (prawdziwego, prosto z lodówki)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka (ok. 2 szklanki)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g malin

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Masło siekamy z mąką widelcem. Dodajemy żółtko, cukier i sól. Szybko wyrabiamy na jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  3. Ciastem wylepiamy formę do tarty (nie trzeba natłuszczać - ciasto już jest tłuste ;-)).
  4. Nakłuwamy widelcem i wrzucamy suchą fasolkę lub groch, żeby obciążyć ciasto i żeby nie urosło podczas pieczenia (obciążanie nie jest konieczne, ale wtedy jest mniejsze ryzyko, że tarta się nie powybrzusza).
  5. Pieczemy ok. 20 minut (brzegi powinny być lekko zarumienione) i wyjmujemy. Studzimy.

Masa budyniowa:

  1. 400 ml zagotowujemy z 1/4 szklanki cukru, a w międzyczasie 100 ml mleka mieszamy z mąkami i ekstraktem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień na średni i ostrożnie wlewamy mieszankę cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i przelewamy do podpieczonego spodu.
  2. Na wierzchu układamy umyte i osuszone maliny.
  3. Odstawiamy przynajmniej na 2 godzinki, żeby wystygło.
  4. Po tym czasie wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. Smacznego :)

PS: A jeżeli nie jesteście zdecydowani czy na pewno macie ochotę na maliny czy na borówki, nektarynki czy porzeczki to polecam pokombinować ;)

Tarta z budyniem i malinami - od góry z połową z borówkami

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervi 3 sierpnia 2019 - 09:28

Wyglada mistrzowski :)

Odpowiedz
szefpoleca 26 sierpnia 2019 - 19:19

Bardzo chętnie wypróbuje przepis w weekend :D Zapraszam do mnie może jakiś przepis znajdziesz u mnie i Ciebie zainteresuje. :) Pozdrawiam!

Odpowiedz
Ola 19 lipca 2020 - 11:19

Malinowe cudo <3

Odpowiedz

Skomentuj

Close