Do dziś pamiętam moją dziką radość, kiedy pierwszy raz dorwałam figi. Wpadłam wtedy w istną euforię i od razu zaczęłam pisać do przyjaciółki i mamy, że w końcu je zdobyłam. I pamiętam, że taka mała rzecz zagwarantowała mi zaciesz do końca dnia. Teraz jak o tym myślę i kiedy kupuję figi trochę mi przykro, że już nie jest mi dane cieszyć się nimi tak drugi raz :p Generalnie mi figi kojarzą z kuchnią śródziemnomorską, która zawsze przywodzi mi na myśl wakacje i ciepło <3 I choć same w sobie są już uzależniające to tym razem mam dla Was propozycję z ich udziałem- sałatka z figami, szynką parmeńską i mozzarellą się kłania. Robiąc ją miałam pewne skrupuły, bo nie jestem wielką fanką łączenia mięsa i owoców, ale w tym wypadku całość wyszła wyśmienita. Smak fig cudownie wpasowuje się we włoskie klimaty i pięknie komponuje się z szynką parmeńską, która dzięki podsmażeniu staje się chrupiąca i delikatną mozzarellą. Do tego jeszcze awokado, a cała sałatka z figami, szynką parmeńską i mozzarellą smakuje idealnie <3 Polecam gorąco :)
Sałatka z figami, szynką parmeńską i mozzarellą
~ 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
~ 3-4 świeże figi
~ 3-4 plastry szynki parmeńskiej
~ 100 g mozzarelli
~ 1 małe awokado
~ sol, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy
Sałaty mieszamy z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Figi kroimy na ćwiartki, owijamy je w kawałki szynki parmeńskiej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Z każdej strony smażymy chwilkę, aż szynka stanie się chrupiąca. Układamy na wierzchu sałat. Następnie kroimy mozzarellę w plastry, a obrane awokado w kostkę. Układamy na wierzchu i podajemy (na zdjęciu 1 porcja z 4 ;)). Smacznego :)
4 komentarze
W prawdzie nie wege ale przyznam,ze ciekawe połączenie :)
bardzo fajna sałatka :) też robiłam już sałatkę z figami w tym roku :)
Świetnie skomponowana sałatka!
pyszna propozycja, uwielbiam figi i całą resztę :)