fbpx

Sałatka z bobem i jajkiem, kaszą i sosem koperkowym – obiadowa salatka idealna na lato

by Kucharka w baletkach

Sałatka z bobem i jajkiem, kaszą i sosem koperkowym to idealny pomysł na sycący obiad na lato.

Sezon na bób zawsze przynosi mi dużo inspiracji i radości. Choć kategoria bobowa na blogu jest bardzo rozbudowana, to zawsze udaje mi się coś jeszcze do niej dorzucić. Oczywiście, do dzisiaj korzystam z przepisów na pulpeciki z bobu z hummusem z bobu czy najłatwiejszy krem z bobu, ale zawsze dorzucam coś ekstra.

I tak też stało się tym razem. Poza pyszną, łatwą i kremową pastą z bobu i awokado, pojawiła się u mnie bardzo niepozorna, ale przecudowna sałatka.

Sałatka z bobem i jajkiem, kaszą i sosem koperkowym to sycąca, ale lekka sałatka

Sałatka z bobem i jajkiem, kaszą i sosem koperkowym na talerzu

Sałatka z bobem, jajkiem, kaszą i sosem koperkowym to sycąca zdrowa sałatka pełna świeżości. Do jej zrobienia można wykorzystać ugotowaną kaszę, ryż czy komosę z poprzedniego dnia, albo ich mieszankę. Ja często mieszam różne ziarna, więc u mnie tym razem wylądował miks kuskusu perłowego i kaszy jaglanej. Jednak, inne ziarna też będą pasować i trzeba tylko mieć na uwadze, że te bardziej wyraziste, jak kasza gryczana czy dziki ryż, mogą troszkę zmienić smak.

Poza ziarnami, mamy tutaj mięsisty bób, jajko na półmiękko i oryginalny sos koperkowy z dodatkiem tahini i miodu. Długo myślałam jaki by dressing najlepiej zaproponować i ten wydawał mi się najbardziej ciekawy. Jeżeli jednak lubisz bardziej tradycyjne smaki, koperek zmieszany z jogurtem i, ewentualnie, z odrobiną majonezu, też jak najbardziej się sprawdzi.

Mam nadzieję, że ta letnia sałatka obiadowa z bobem Ci się spodoba. Jest lekka, ale sycąca, świeża i wyrazista. Dla mnie takie smaki to idealny fit obiad na lato, który syci, ale nie ciąży na żołądku. Zapraszam :)

Sałatka z bobem i jajkiem z kaszą

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 535 kalorii 25 g białka, 70 g węgl, 17 g tł, 13 g błonnika na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 2 sałaty rzymskie
  • 180 g obranego bobu (ok. 250 g z łupinkami)
  • 250 g ugotowanej kaszy lub ryżu (ok. 100 g suchej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki jasnego sezamu

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski blendera wrzucamy koperek, tahini, miód, sok z limonki i 3-4 łyżki wody. Miksujemy do połączenia w płynny dressing. Odstawiamy.
  2. Na suchą patelnię wrzucamy sezam. Rozgrzewamy na średni ogień i mieszamy, aż sezam się lekko zarumieni. Odstawiamy.
  3. Bób obieramy i gotujemy ok. 5 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
  4. W osobnym rondelku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy jajka. Gotujemy ok. 7 minut, albo dłużej jeśli wolisz jajka na twardo. Zalewamy zimną wodą i po chwili obieramy.
  5. Na talerzach układamy liście sałaty. Na nich wykładamy równomiernie kaszę (jeśli używasz kaszy z poprzedniego dnia, warto ją podgrzać przed podaniem). Na kaszy układamy ugotowany bób i jajka pokrojone w ósemki. Całość solimy i pieprzymy.
  6. Polewamy dressingiem i posypujemy prażonym sezamem. Smacznego :)
Sałatka z bobem i jajkiem, kaszą i sosem koperkowym

coś na dokładkę?

1 komentarz

Judyta 25 sierpnia 2023 - 14:30

Pysznie się zapowiada. Z chęcią spróbowałabym tej sałatki

Odpowiedz

Skomentuj

Close