Sałatka z bobem i jajkiem, kaszą i sosem koperkowym to idealny pomysł na sycący obiad na lato.
Sezon na bób zawsze przynosi mi dużo inspiracji i radości. Choć kategoria bobowa na blogu jest bardzo rozbudowana, to zawsze udaje mi się coś jeszcze do niej dorzucić. Oczywiście, do dzisiaj korzystam z przepisów na pulpeciki z bobu z hummusem z bobu czy najłatwiejszy krem z bobu, ale zawsze dorzucam coś ekstra.
I tak też stało się tym razem. Poza pyszną, łatwą i kremową pastą z bobu i awokado, pojawiła się u mnie bardzo niepozorna, ale przecudowna sałatka.
Sałatka z bobem i jajkiem, kaszą i sosem koperkowym to sycąca, ale lekka sałatka

Sałatka z bobem, jajkiem, kaszą i sosem koperkowym to sycąca zdrowa sałatka pełna świeżości. Do jej zrobienia można wykorzystać ugotowaną kaszę, ryż czy komosę z poprzedniego dnia, albo ich mieszankę. Ja często mieszam różne ziarna, więc u mnie tym razem wylądował miks kuskusu perłowego i kaszy jaglanej. Jednak, inne ziarna też będą pasować i trzeba tylko mieć na uwadze, że te bardziej wyraziste, jak kasza gryczana czy dziki ryż, mogą troszkę zmienić smak.
Poza ziarnami, mamy tutaj mięsisty bób, jajko na półmiękko i oryginalny sos koperkowy z dodatkiem tahini i miodu. Długo myślałam jaki by dressing najlepiej zaproponować i ten wydawał mi się najbardziej ciekawy. Jeżeli jednak lubisz bardziej tradycyjne smaki, koperek zmieszany z jogurtem i, ewentualnie, z odrobiną majonezu, też jak najbardziej się sprawdzi.
Mam nadzieję, że ta letnia sałatka obiadowa z bobem Ci się spodoba. Jest lekka, ale sycąca, świeża i wyrazista. Dla mnie takie smaki to idealny fit obiad na lato, który syci, ale nie ciąży na żołądku. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 2 sałaty rzymskie
- 180 g obranego bobu (ok. 250 g z łupinkami)
- 250 g ugotowanej kaszy lub ryżu (ok. 100 g suchej)
- 2 jajka
- 2 łyżki świeżego koperku
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżeczka miodu
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki jasnego sezamu
PRZYGOTOWANIE
- Do miski blendera wrzucamy koperek, tahini, miód, sok z limonki i 3-4 łyżki wody. Miksujemy do połączenia w płynny dressing. Odstawiamy.
- Na suchą patelnię wrzucamy sezam. Rozgrzewamy na średni ogień i mieszamy, aż sezam się lekko zarumieni. Odstawiamy.
- Bób obieramy i gotujemy ok. 5 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
- W osobnym rondelku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy jajka. Gotujemy ok. 7 minut, albo dłużej jeśli wolisz jajka na twardo. Zalewamy zimną wodą i po chwili obieramy.
- Na talerzach układamy liście sałaty. Na nich wykładamy równomiernie kaszę (jeśli używasz kaszy z poprzedniego dnia, warto ją podgrzać przed podaniem). Na kaszy układamy ugotowany bób i jajka pokrojone w ósemki. Całość solimy i pieprzymy.
- Polewamy dressingiem i posypujemy prażonym sezamem. Smacznego :)

1 komentarz
Pysznie się zapowiada. Z chęcią spróbowałabym tej sałatki