Pieczone bataty chodziły za mną już strasznie długi czas i w końcu rukola zostawiona u mnie przez mojego lubego sprawiła, że wpadłam na genialną wegańską sałatkę – sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, hummusem i tofu przed Wami. Cała kompozycja jest cudowna, świeża, sycąca i niesamowicie pyszna. Mamy tutaj słodkie lekko chrupiące z wierzchu bataty, mięciutkie wędzonego tofu o smaku, kremowe delikatne awokado, kremowy hummus i gorzkawą wyrazistą lekko orzechową rukolę. To naprawdę nie może nie smakować. Taka sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, hummusem i tofu świetnie nada się na wegański szybki obiad bez wysiłku albo na lekki lunch do pracy. A jako specjalista do spraw żywienia zdradzę Wam, że poza tym, że to pyszna wegańska sałatka, to też super zbilansowana, więc tym bardziej polecam :-)
Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, hummusem i tofu
(2 porcje)
~ 1/2 opakowania mieszanki sałat (2 duże garście)
~ 1/2 opakowania rukoli (2 duże garście)
~ 4 średnie bataty (łącznie ok. 400-500 g)
~ 1 średnie awokado
~ 2 duże łyżki hummusu (domowego lub ze sklepu)
~ 1 kostka wędzonego tofu (ok. 180 g)
~ 2 łyżki sosu sojowego
~ 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
~ sól, pieprz
Bataty kroimy w grube kawałki. Smarujemy je łyżka oleju lub oliwy. Układamy luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach do miękkości.
Tofu kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię natłuszczoną łyżką oleju. Smażymy, aż się ładnie zarumieni podlewając w trakcie smażenia sosem sojowym.
Na talerzach układamy po garści sałat i rukoli. Na wierzchu rozsmarowujemy delikatnie hummus. Układamy na nim bataty, awokado pokrojone w paski, posypujemy podsmażonym tofu i ewentualnie skrapiamy lekko sosem sojowym i sokiem z cytryny. Smacznego :-)