fbpx

Kremowa i najłatwiejsza zupa krem z brukselki z ricottą – szybka, pyszna i zdrowa

by Kucharka w baletkach

Brukselka już chyba zawsze będzie mi się kojarzyć z gorzkimi kuleczkami, które omijało się w zupie jarzynowej. Jednak, znając już takie przecudowne przepisy jak pieczona brukselka albo brukselka z kruszonką z parmezanu, coraz częściej wykorzystuję ją w kuchni, a ostatnio właśnie powstała taka przepyszna kremowa i najłatwiejsza zupa krem z brukselki z ricottą. Choć rzadko gotuję tradycyjne polskie zupy, to kremy już regularnie się u mnie pojawiają, bo uwielbiam jeść je z tostami z mozzarellą wieczorem, kiedy wracam do domu – cudownie rozgrzewają, są sycące i pyszne. Ta zupa krem z brukselki z ricottą jest bardzo sycąca (przepis podaję niby na 2 porcje, ale to naprawdę solidne miseczki, więc jeżeli nie jecie zbyt dużo na raz, może Wam starczyć nawet na 4 ;-)), a ja podaję ją dodatkowo z prażonymi pestkami dyni, które sprawiają, że jej kremowość nie jest ani trochę mdła, tylko cudownie kontrastuje się wlasnie z wyrazistym lekko dymnym posmakiem pestek. I do tego to naprawdę najłatwiejsza zupa krem z brukselki, ale jeżeli już widzieliście jakieś moje przepisy na zupy kremy, to wiecie, że w tej kwestii zawsze jestem minimalistką ;-)

Kremowa i najłatwiejsza zupa krem z brukselki z ricottą

(2 porcje)

~ 500 g świeżej brukselki
~ 2 łyżki masła klarowanego (ok. 20 g)
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 3-4 szklanki bulionu (z kostki da radę, ale proszę patrzcie na skład – żeby był bez konserwantów; w sklepach ze zdrową żywnością na pewno takie dostaniecie, a ja ostatnio kupiłam w popularnej drogerii ;))
~ 100 g ricotty
~ 3-4 łyżki pestek dyni (ok. 30 g)
~ 1/2 łyżeczki soli
~ 1/4 łyżeczki pieprzu

Brukselkę dokładnie myjemy i osuszamy.

W dużym rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a gdy się leciutko zarumienią dodajemy brukselkę. Smażymy 2-3 minuty, a następnie zalewamy całość bulionem. Ogień zmniejszamy na średni i dusimy pod przykryciem do miękkości brukselki (ok. 15-20 minut).

Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Gdy będzie już w miarę jednolity, dodajemy ricottę i ponownie miksujemy. W razie potrzeby, gdyby krem wyszedł za gęsty, dolewamy troszkę wody. Doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy porcje do miseczek.

Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika uważając, żeby ich nie spalić, bo mają się tylko ładnie zarumienić (powinniście usłyszeć taki charakterystyczny dźwięk pękania). Pestkami posypujemy zupę na wierzchu i podajemy z pieczywem. Smacznego :-)

IlośćKcalBiałkoWęglowodanyTłuszczBłonnik
Porcja (1/2)35420 g34 g20 g10 g

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close