fbpx

Kremowa i najłatwiejsza zupa krem z brukselki z ricottą – szybka, pyszna i zdrowa

by Kucharka w baletkach

Brukselka już chyba zawsze będzie mi się kojarzyć z gorzkimi kuleczkami, które omijało się w zupie jarzynowej. Jednak, znając już takie przecudowne przepisy jak pieczona brukselka albo brukselka z kruszonką z parmezanu, coraz częściej wykorzystuję ją w kuchni. I powstała własnie taka przepyszna kremowa i najłatwiejsza zupa krem z brukselki z ricottą.

Choć zupa krem z kapusty wydawała mi się dziwnym pomysłem, okazało się zupełnie inaczej. Brukselka to wyjątkowy typ kapusty jak się okazuje. Wystarczy odpowiednio ją przyrządzić pozbywając się charakterystycznej goryczki i można wydobyć jej pełen potencjał. W zupie typu krem ten potencjał czuć w każdej łyżce ;)

Zupa krem z brukselki podana w białej miseczce

Choć rzadko gotuję tradycyjne polskie zupy, to kremy już regularnie się u mnie pojawiają. Uwielbiam jeść je z tostami z mozzarellą wieczorem, kiedy wracam do domu – cudownie rozgrzewają, są sycące i pyszne. Moje ulubione to zdecydowanie zielone- jak na przykład najłatwiejszy krem brokułowy.

Ta zupa krem z brukselki z ricottą jest bardzo sycąca. Brukselka zawiera bardzo dużo błonnika i sporo białka. Taki krem podany z pieczywem to naprawdę smaczny zbilansowany posiłek. Jestem specjalistą do spraw żywienia, więc wiem ;)

Przepis podaję na 2 porcje, ale to solidne miseczki, więc jeżeli nie jecie zbyt dużo na raz, może Wam starczyć nawet na 4. Szczególnie jeśli nie jecie dużych porcji warzyw na raz ;)

Zupa krem z brukselki obowiązkowo z pestkami dyni

Ja podaję ją dodatkowo z prażonymi pestkami dyni. Pestki sprawiają, że jej kremowość nie jest ani trochę mdła, tylko cudownie kontrastuje się wlasnie z wyrazistym lekko dymnym posmakiem pestek. Jeżeli nie jesteście fanami pestek z dyni, możecie też użyć ziaren słonecznika.

Co więcej, to naprawdę najłatwiejsza zupa krem z brukselki. Jeżeli już widzieliście jakieś moje przepisy na zupy kremy, to wiecie, że w tej kwestii zawsze jestem minimalistką. Nie kombinuję z przesadną różnorodnością warzyw, bo lubię, kiedy w zupie krem dominuje główne warzywo. A i tak zawsze wychodzą pyszne :)

Drukuj

Kremowa i najłatwiejsza zupa krem z brukselki z ricottą

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 354 kalorii, 20b, 34w, 20t, 10bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 500 g świeżej brukselki
  • 2 łyżki masła klarowanego (ok. 20 g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 szklanki bulionu (z kostki da radę, ale proszę patrzcie na skład – żeby był bez konserwantów; w sklepach ze zdrową żywnością na pewno takie dostaniecie, a ja ostatnio kupiłam w popularnej drogerii ;))
  • 100 g ricotty
  • 3-4 łyżki pestek dyni (ok. 30 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Brukselkę dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. W dużym rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a gdy się leciutko zarumienią dodajemy brukselkę. Smażymy 2-3 minuty, a następnie zalewamy całość bulionem. Ogień zmniejszamy na średni i dusimy pod przykryciem do miękkości brukselki (ok. 15-20 minut).
  3. Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Gdy będzie już w miarę jednolity, dodajemy ricottę i ponownie miksujemy. W razie potrzeby, gdyby krem wyszedł za gęsty, dolewamy troszkę wody.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy porcje do miseczek.
  5. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika uważając, żeby ich nie spalić, bo mają się tylko ładnie zarumienić (powinniśmy usłyszeć taki charakterystyczny dźwięk pękania). Pestkami posypujemy zupę na wierzchu i podajemy z pieczywem. Smacznego :)
Zupa krem z brukselki z pestkami dyni - widok od góry

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close