fbpx

Tomatokeftedes, czyli greckie placki z pomidorów

by Kucharka w baletkach

Gdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że można zrobić w zasadzie dwuskładnikowe pomidorowe placki, które są dodatkowo wegańskie, szybkie i łatwe, raczej bym nie uwierzyła. Pomidory mi najbardziej kojarzą się z sałatkami, makaronami, kanapkami albo po prostu dostawką do naleśników. Najbardziej kocham je w wersji na surowo i dzień bez pomidora to jakiś taki gorszy dzień.

Na ten przepis wpadłam przypadkowo, kiedy szukałam perełek kuchni greckiej i znalazłam tomatokeftedes, czyli greckie placki z pomidorów. I musiałam ich spróbować. Trochę sceptycznie podchodziłam, bo przecież to tylko mąka i pomidory. A co to wszystko połączy?

Jednak, o dziwo, i o jeszcze większe zdziwienie mojej mamy, wyszły bez problemów i pozytywnie zaskoczyły nas smakiem. Zioła dodają im charakterku, a same placki wychodzą przepyszne. W Grecji jedzona są jako przekąska – meze, ale na kolację w towarzystwie sosu tzatziki lub tirokafteri i sałatki tomatokeftedes, czyli greckie placki z pomidorów będą idealne. Polecam gorąco :)

Drukuj

Tomatokeftedes, czyli greckie placki z pomidorów

Liczba porcji: 2 (10 sztuk) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 334 kalorii, 8b, 50w, 11t, 5bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 kg pomidorów (mięsistych najlepiej)
  • 100 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  •  sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę drobniutko siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Pomidory najlepiej sparzamy i obieramy ze skórki. Drobno siekamy (najlepiej jeśli mają dużo soku ;)). Mieszamy z cebulą, czosnkiem i ziołami.
  3. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  4. Smażymy placuszki na rozgrzanej oliwie na patelni z każdej strony po ok. 2-3 minuty.
  5. Podajemy z sosem tzatziki i sałatką. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ania S 10 września 2015 - 03:55

Nigdy nie jadłam placków z pomidorami i nawet nie pomyślałam o takim połączeniu, ale muszą być cudowne ;)

Odpowiedz
mopswkuchni 10 września 2015 - 14:08

Robiłam już placki z pomidorami, ale nie takie. Chętnie zrobię u siebie. Dziękuję za Twój wkład w akcję psiankowatą :) Jutro powinno pojawić się na blogu podsumowanie.

Odpowiedz
Kasia J 10 września 2015 - 19:48

Bardzo ciekawy przepis. Z pewnością wypróbuję :)
Miło mi, że bierzesz udział w akcji pomidorowej :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close