Tomatokeftedes, czyli greckie placki z pomidorów

Gdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że można zrobić w zasadzie dwuskładnikowe pomidorowe placki, które są dodatkowo wegańskie, szybkie i łatwe, raczej bym nie uwierzyła. Pomidory mi najbardziej kojarzą się z sałatkami, makaronami, kanapkami albo po prostu dostawką do naleśników. Najbardziej kocham je w wersji na surowo i dzień bez pomidora to jakiś taki gorszy dzień. Na ten przepis wpadłam przypadkowo, kiedy szukałam perełek kuchni greckiej i znalazłam tomatokeftedes, czyli greckie placki z pomidorów. I musiałam ich spróbować. Trochę sceptycznie podchodziłam, bo tak bez jajka? W sumie przecież to tylko mąka i pomidory. A co to wszystko połączy? Ale o dziwo i o jeszcze większe zdziwienie mojej mamy, wyszły bez problemów i pozytywnie zaskoczyły nas smakiem. Zioła dodają im charakterku, a same placki wychodzą przepyszne <3 W Grecji jedzona są jako przekąska – meze, ale na kolację w towarzystwie sosu tzatziki i sałatki tomatokeftedes, czyli greckie placki z pomidorów będą idealne. Polecam gorąco :)

Tomatokeftedes, czyli greckie placki z pomidorów

(10-12 sztuk)

~ 1 czerwona cebula
~ 1/2 kg pomidorów (mięsistych najlepiej)
~ 100 g mąki pszennej
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1/2 łyżeczki oregano
~ 1/2 łyżeczki bazylii
~ 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
~ sól, pieprz

Cebulę drobniutko siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory najlepiej sparzamy i obieramy ze skórki. Drobno siekamy (najlepiej jeśli mają dużo soku ;)). Mieszamy z cebulą, czosnkiem i ziołami. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni. Podajemy z sosem tzatziki i sałatką. Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Tomatokeftedes, czyli greckie placki z pomidorów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *