fbpx
Home borówki Tosty francuskie z ricottą i borówkami

Tosty francuskie z ricottą i borówkami

by Kucharka w baletkach

Tydzień trzeba rozpocząć dobrze, więc warto z rana się trochę porozpieszczać. Od razu lepiej się wstaje! Ja sama nawet  wstając kolejny dzień na poranny fitness czasem łapię się na myśli, a może by tak odpuścić i po prostu zostać chwilę dłużej w domu nie śpiesząc się przed zajęciami… Ale potem myślę sobie, jakie pyszne śniadanie zaplanowałam i jak zawsze jest fajnie na fitnessie. I takie pozytywne myślenie od razu daje energetycznego kopa i można działać! :D A śniadanie jeszcze go wspomaga :> Tym razem proponuję Wam klasyk francuski znany i lubiany przez wszystkich, ale podany w może nieznany Wam jeszcze sposób – tosty francuskie z ricottą i borówkami. Ja pamiętam, że mama podawała francuskie tosty tylko z cukrem i cynamonem, jak byłam mała. Zapraszam serdecznie na przepyszne i piękne tosty francuskie z ricottą i borówkami :)

Tosty francuskie z ricottą i borówkami

~ 8 kromek chleba (najlepiej z kwadratowej foremki, u mnie orkiszowy ;))
~ 2 jajka
~ 4-5 łyżek mleka
~ szczypta cynamonu
~ ew. szczypta cukru
~ 2-3 łyżki masła
~ 200-250 g ricotty
~ 250 g borówek amerykańskich

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy szczyptę cynamonu. Następnie namaczamy kromki chleba z każdej strony, aby dobrze nasiąknęły. Smażymy je na rozgrzanym maśle z każdej strony, aż się pięknie zarumienią.
Ricottę mieszamy z borówkami (borówki mogą się lekko uszkodzić, ale to nawet lepiej ;)). Układamy na 4 kromkach chleba. Przykrywamy pozostałymi i możemy lekko posłodzić na wierzchu. Podajemy. Smacznego :)


Viva Ricotta! edycja III


coś na dokładkę?

5 komentarzy

Ania S 16 maja 2016 - 14:25

To musiało smakować nieziemsko :) A ja już tak dawno nie jadłam tostów francuskich :D

Reply
Patrycja 17 maja 2016 - 06:46

Jakie pyszne śniadanie!

Reply
Jud 17 maja 2016 - 14:46

pyszne, deser i śniadanie w jednym :)

Reply
Ervisha 18 maja 2016 - 09:45

Wyglada nieziemsko i na pewno tak smakuje ;)

Reply
SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska 20 maja 2016 - 18:27

Twoje tosty francuskie z ricottą i borówkami w stylu « pain perdu » wyglądają bardzo smakowicie, muszę spróbować.
Pozdrawiam serdecznie
Angelina

Reply

Skomentuj

Close