fbpx

Sernik z rabarbarem

by Kucharka w baletkach

Weekend nie rozpieszcza pogodą, więc trzeba siebie rozpieszczać innymi znanymi sposobami. Ja dzisiaj na szybciutko proponuję Wam cudowny sernik z rabarbarem. Kruche ciacho na spodzie, warstwa lekko kwaskowego rabarbaru i puszysty, delikatny sernik na wierzchu. Wszystko przesiąknięte nutką cynamonu, która idealnie pasuje do rabarbaru. Kwaśno-słodki sernik kojarzący się z latem. A sezon na rabarbar krótki, więc trzeba korzystać, a połączenie słodkiego twarogu i lekko kwaśnego rabarbaru daje niezapomniany smak. Sernik z rabarbarem się poleca :> A ja w końcu muszę zrobić coś wytrawnego z jego udziałem, a tymczasem weekendowo częstuję serniczkiem. Zapraszam serdecznie :)

Sernik z rabarbarem

(blacha 35×25 cm)

Spód:
~ 1,5 szklanki mąki
~ 1/2 szklanki cukru pudru
~ 100 g masła lub margaryny
~ 2 żółtka
~ 1 łyżka proszku do pieczenia

Wszystkieskładniki łączymy i formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Spód podpiekamy w 190 stopniach przez ok. 17-20 minut. Studzimy.

~ 1 kg rabarbaru
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 6 łyżek cukru brązowego

Rabarbar kroimy w plasterki. Mieszamy z cynamonem. Wkładamy do rondelka i dodajemy cukier. Zagotowujemy i dusimy ok. 10 minut, aż zrobi się mus. Wykładamy na podpieczony spód.

Masa serowa:
~ 1,2 kg twarogu półtłustego zmielonego
~ 100 g masła
~ 4 jajka
~ 1,5 szklanki cukru
~ 2 budynie waniliowe (po 40 g każdy)

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku za każdym razem miksując. Stopniowo dodajemy ser i budynie. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitym i na sztywną pianę białkami. Wykładamy ostrożnie na spód z rabarbarem. Całość pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy i posypujemy cynamonem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 15 maja 2016 - 14:40

Nie jadłam takiego sernika :) ciekawe połączenie ;)

Odpowiedz
Ania S 15 maja 2016 - 14:47

Na pewno był pyszny, bardzo lubię sernik i rabarbar ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close