Waniliowy tort naleśnikowy z dynią i ricottą

Odżywki białkowe i inna suplementacja to raczej nie moja rzecz, ale dostałam ostatnio na spróbowanie waniliowy smak, więc postanowiłam skorzystać i przyrządzić naleśniki proteinowe, które pomogły mi stworzyć waniliowy tort naleśnikowy z ricottą i dynią. Powiem szczerze, że odżywka białkowa jest tutaj pomocna, ale wypróbowałam też przepis na zwykłe naleśniki waniliowe i są jeszcze lepsze, więc podaję obydwa sposoby :) Z odżywką moim zdaniem jest łatwiej, a naleśniki waniliowe to bardziej aromatyczna wersja, więc wybór należy do Was. A z nutką wanilii cudownie komponuje się delikatna i puszysta ricotta zmieszana z pieczoną dynią oraz cynamonem. Jeszcze tylko plasterki jabłka na wierzch i waniliowy tort naleśnikowy z ricottą i dynią gotowy. Nie dość, że wygląda bardzo ładnie, to bardzo dobrze smakuje i pewnie niejednego zaskoczy ;) Zapraszam na pyszny waniliowy tort naleśnikowy z ricottą i dynią :)

Waniliowy tort naleśnikowy z dynią i ricottą

(7-8 sztuk)

Tradycyjne naleśniki:
~ 150 g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki wody
~ 3/4 szklanki mleka
~ 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Proteinowe naleśniki:
~ 100 g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
~ 50 g odżywki białkowej waniliowej
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki wody
~ 3/4 szklanki mleka
W obydwóch wypadkach wszystkie składniki energicznie mieszamy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut. Gdyby ciasto było za płynne lub za gęste (powinno mieć konsystencję śmietany) dodajemy troszkę mąki lub dolewamy troszkę wody. Smażymy 7-8 cienkich naleśników i odstawiamy.
Nadzienie:
~ 250 g ricotty
~ 250 g dyni surowej
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ ew. 1 łyżka syropu klonowego
~ 1 małe jabłko
Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 35 minut. Odstawiamy, żeby lekko ostygła.
Następnie rozgniatamy dokładnie widelcem i mieszamy z ricottą. W razie, gdyby było za mało słodkie dodajemy syrop klonowy (odżywki są lekko słodzone, więc w przypadku naleśników proteinowych nie ma takiej potrzeby, ale w przypadku tradycyjnych naleśników lepiej dodać syrop klonowy ;). Przekładamy naleśniki i każdą warstwę posypujemy lekko cynamonem. na wierzchu układamy plasterki jabłka i sypiemy cynamonem. Podajemy z syropem klonowym. Smacznego :)
Drukuj


3 thoughts on “Waniliowy tort naleśnikowy z dynią i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *