fbpx

Wegański żurek z tofu wędzonym

by Kucharka w baletkach

Wegański żurek z tofu wędzonym postał w wyniku mojego małego wyzwania rzuconego samej sobie.

W tym roku postanowiłam bowiem nauczyć się robić żurek w każdej postaci. Myślę, że z wynikiem trzech różnych rodzajów (żurek na wędzonych żeberkach i żurek na białej kiełbasie już czeka) i jeszcze jednym zakwasem czekającym na mnie w lodówce wykonałam swoje zadanie wzorowo.

Dzisiaj prezentuję Wam wersję, która najbardziej mnie niepokoiła.

Wegański żurek – czy żurek bez mięsa ma sens?

Wegański żurek z tofu wędzonym z jajkiem na twardo

Idea żurku bez mięsa bowiem nie przemawiała do mnie na pierwszy rzut oka. Nie wiedziałam trochę z czym go podać, jak go jeść, jak go zrobić.

Początkowo chciałam zrobić wegańskie odpowiedniki jajek i białej kiełbasy, co udało mi się  50%. Moja pierwsza wegańska biała kiełbasa zrobiła się bardziej pasztetem, a na dalsze eksperymentowanie zabrakło mi czasu. Ale miałam przygotowane wegańskie jajka, kilka kostek tofu w lodówce. Zrobiłam więc po prostu wegański żurek z tofu wędzonym.

Będę jeszcze szukać innych pysznych sposobów na podanie wegańskiego żurku. Jednak, z tego już jestem bardzo zadowolona. Tofu wędzony zapewnia charakterystyczny wędzony posmak żurku. Natomiast wegańskie jajko w żurku smakuje jeszcze bardziej jajecznie.

Podobno idealnie jeszcze podać wegański żurek z tartym chrzanem. Ja jeszcze nie jestem gotowa na próbę polubienia go. A nawet bez niego wegański żurek z tofu wędzonym naprawdę daje radę :)

Wegański żurek z tofu wędzonym

Drukuj
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 293 (bez jajka) kalorii 10b, 16w, 21t, 1bł (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Bulion:

  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6-7 ziarenek pieprzu
  • 1,5 l wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera (ok. 100 g)
  • ok. 5 cm pora
  • 1 mała cebula (opalona nad kuchenką gazową lub w piekarniku)
  • garść suszonych grzybów (u mnie borowiki)
  • 1 łyżeczka soli

Żurek:

  • 2 kostki wędzonego tofu (ok. 360 g)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 500 ml zakwasu na żurek (lub taki z tego przepisu ;)) - do zupy dodajemy sam zakwas bez ząbków czosnku, liści laurowych i ziela
  • 1/2 szklanki mleka sojowego lub śmietanki sojowej
  • sól, pieprz
  • do podania: wegańskie jajka na twardo

PRZYGOTOWANIE

Bulion:

  1. W dużym garnku umieszczamy olej i rozgrzewamy.
  2. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka.
  3. Po ok. 1 minucie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach.
  4. Po kolejnej minucie dolewamy wodę i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler, por, cebulę, suszone grzyby i sól.
  5. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni.
  6. Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinkę, aż warzywa zmiękną.
  7. Bulion przecedzamy przez sito, a warzywa odkładamy na bok.

Żurek:

  1. Do bulionu dodajemy wędzone tofu. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy zakwas na żurek i majeranek. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia.
  2. Zabielamy zupę dodając mleko lub śmietanę sojową (zabielanie nie jest konieczne, ale moim zdaniem żurek dużo ładniej wygląda)i mieszamy.
  3. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  4. Podajemy z wegańskimi jajkami na twardo (dodajemy je do zupy dosłownie sekundę przed jedzeniem, bo ciepła zupa może je zniszczyć). Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervish 16 kwietnia 2019 - 08:21

Zjadłabym ale bez tofu – nie przepadam i nie mogę, niemniej to ciekawy zamiennik kiełbaski…. chociaż są i tacy którzy żurek zjedzą tylko z jajeczkiem :) Białą kiełbasę robiłąś z białej fasoli? W sumie możesz nazwać ją pasztetowa xD

Odpowiedz

Skomentuj

Close