fbpx

Najlepszy żurek wielkanocny

by Kucharka w baletkach

Najlepszy żurek wielkanocny to był mój pierwszy żurek, który ugotowałam od podszewki bez wspomagaczy.

W tym roku bowiem postanowiłam sobie nieco bardziej zaznajomić się z polskimi tradycjami wielkanocnymi. Nie mogło więc obyć się bez żurku.

Może Cię zaskoczę, ale u mnie w domu rodzinnym nie jada się żurku ani na święta ani w jakikolwiek inny dzień. W domu rodzinnym mojej mamy nie był tradycji żurkowania. Natomiast tata chyba nie specjalnie naciskał, żeby potem ją wprowadzić już w naszym.

Dopiero więc kiedy zaczęłam szperać po Internecie dowiedziałam się, że istnieje kilka rodzajów żurku:

  • wielkanocny żurek,
  • żurek na wędzonce,
  • żurek z boczkiem,
  • na Wielkanoc wiele rodzin serwuje biały barszcz zamiast żurku.

Tradycyjny żurek wielkanocny jest tylko na białej kiełbasie

Najlepszy żurek wielkanocny podany z jajkiem

Dzisiaj mam dla Was przepis na żurek wielkanocny, który gotuje się na białej kiełbasie. Choć nie ma tego lekko wędzonego posmaku, co bardziej rozpowszechniony żurek, mi bardziej przypadł do gustu.

Żurek wielkanocny jest bardziej delikatny w smaku, lżejszy i bardziej pasuje mi na śniadanie niż tradycyjny na żeberkach. Choć dla mnie jedzenie tłustej zupy na śniadanie już nie pasuje ;)

Polecam wypróbować przed Wielkanocą kilka przepisów na żurek czy barszcz biały. W ten sposób najlepiej sprawdzić, który najbardziej Ci smakuje.

Na blogu już zaraz pojawi się tradycyjny żurek na wędzonych żeberkach, a w planach mam jeszcze wegański i barszcz biały, więc zapraszam do gotowania ze mną ;)

Najlepszy żurek wielkanocny

Drukuj
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 371 (z jajkiem) kalorii 20b, 13w, 26t (z jajkiem), na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Bulion:

  • 1,5 l wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera (ok. 100 g)
  • ok. 5 cm pora
  • 1 mała cebula (opalona nad kuchenką gazową lub w piekarniku)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6-7 ziarenek pieprzu
  • 1 garść świeżej natki pietruszki

Żurek:

  • 500 g białej kiełbasy (ok. 5-6 sztuk)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 500 ml zakwasu na żurek (lub taki z tego przepisu ;))

  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • do podania: ugotowane na twardo jajko do każdej porcji

PRZYGOTOWANIE

Bulion:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Umieszczamy w garnku.
  2. Dodajemy por, a następnie wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni.
  3. Dodajemy cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinkę, aż warzywa zmiękną.
  4. Bulion przecedzamy przez sito.

Żurek:

 

  1. Do bulionu dodajemy białą kiełbasę. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.
  2. Wyjmujemy kiełbasę i dodajemy zakwas na żurek (jeżeli zrobiliście zakwas z ząbkami czosnku to wlejcie je razem z zakwasem, a jeśli używacie "czystego" zakwasu dodajcie w tym momencie 1-2 przekrojone na pół ząbki) i majeranek.
  3. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia.
  4. Zabielamy zupę dodając śmietanę (zabielanie nie jest konieczne, ale moim zdaniem żurek dużo ładniej wygląda), a następnie energicznie mieszamy trzepaczką, żeby nie było żadnych grudek.
  5. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  6. Białą kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do zupy.
  7. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego :)

Najlepszy żurek wielkanocny podany z jajkiem od góry

PS: Naszym zdaniem najlepszy jest drugiego dnia, kiedy przez noc w lodówce jeszcze bardziej „nasiąknie” białą kiełbasą ;)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 30 marca 2019 - 19:13

Piękny – taki domowy i naturalny :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close